DANAS se na adventskim kalendarima otvara prozorčić na broju 15, a to znači da je vrijeme za 15. dan našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Danas pišemo o raspucancima, omiljenim kolačićima koji se najviše peku za Božić.
Ovi raspucani kolačići uglavnom su čokoladni, no mogu se napraviti i raspucanci od limuna, naranče ili pak od bijele čokolade. U njih se može dodati i neka aroma, ali i jestiva boja pa mogu biti i, primjerice, crveni. Posebni su po raspucanom izgledu koji dobiju nakon pečenja, a kolačiće se uvalja u šećer u prahu pa izgledaju kao da su posuti snijegom.
Posebni blagdanski kolačići
Fini raspucanci posebni su po tome što se u njima krije toliko različitih tekstura - izvana su hrskavi, posuti šećerom, a iznutra sočni i mekani. Osim toga, vrlo su jednostavni za pripremu i uspjet će svima, čak i najvećim amaterima. Potrebno je samo dobro promiješati sve sastojke, posudu s tijestom prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na dobra četiri sata kako bi se smjesa stegnula.
Od smjese će se tada lakše napraviti kuglice, koje se zatim uvaljaju u šećer u prahu i poslažu na papir za pečenje. Važno je napomenuti da se raspucanci ne smiju prepeći kako, kada se ohlade, ne bi postali tvrdi. Dakle, moraju ostati mekani na dodir, a peći ih treba svega desetak minuta na 180 stupnjeva.
Kao rezultat dobit ćete kolačiće koji će prvi nestati s blagdanskog stola, a ako ih planirate peći ovog Božića, imamo par recepata. Jedan za klasične čokoladne raspucance, jedan za malo drugačije crvene i jedan za sočne raspucance s limunom.