BAKALAR je u jednom trenu postao tradicija po hrvatskim stolovima na Badnjak, no činjenica je da je to skupa riba koja traži zahtjevnu i dugotrajnu obradu. Sušena se prodaje po 60-ak i više eura, a da postane spremna za paštetu, trebat će vam još dan-dva namakanja, pa na kraju i čišćenja.
Zato ove godine svi oni koji ne žele potrošiti brdo novca i vremena i nisu emotivno vezani uz namaz od bakalara, mogu probati namaz od oslića. Gotov je u tren oka i jednostavan, a cjenovno puno prihvatljiviji.
Sastojci
500 g fileta oslića (bez kosti)
300 ml mlijeka
3 režnja češnjaka
50 g omekšalog maslaca
pola limuna - svježe iscijeđen
maslinovo ulje, sol, papar
Priprema
Filete oslića pregledajte da nemaju neke zaostale kosti tako da prijeđete prstima - ako ne osjetite ništa oštro, sve je u redu. Narežite na manje komade i stavite u lonac pa prelijte mlijekom. Očistite češnjak i cijele režnjeve stavite u lonac s oslićem i mlijekom. Poklopite i skuhajte, trebat će vam 15 do 20 minuta.
Prohladite skuhani oslić i u lonac ili neku dublju i užu posudu dodajte ostale sastojke pa usitnite štapnim mikserom. Dodajte sol i papar po vlastitom ukusu, a slobodno se poigrajte još nekim začinima, poput suhog kopra ili malo čilija za one koji vole ljuto. Možete regulirati i gustoću namaza dodavanjem manje ili više maslinovog ulja.
Gotov namaz prekrijte prozirnom folijom da se ne suši i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Nama je najdraži uz neki gusti kruh, poput raženog, ali i hrskavi, tostirani kruh od kiselog tijesta.