Ova se namirnica na Dolcu prodaje za 1 euro, znate li u kakvim se jelima koristi?

Foto: Hana Kajari/Index

OBIŠLI smo zagrebačku tržnicu Dolac i na jednom smo štandu primijetili vezice lisnatog povrća koje se prodaju za 1 euro. Riječ je o cikoriji, biljci koja se ubraja u lisnato povrće i posebno je poznata u europskoj kuhinji.

Postoji nekoliko vrsta cikorije, a kod nas je najčešća divlja, samonikla. Ona ima plavi cvijet i korijen koji se koristi za dobivanje kave od cikorije, a njezino je lišće svestrano i može se koristiti na razne načine u kulinarstvu. Evo koliko vrsta cikorije postoji i kako ovu namirnicu uvrstiti u prehranu.

Tri glavne vrste cikorije

U Europi postoje tri glavne vrste cikorije, a najpoznatija je francuska, koja se naziva i endivija. Ona se uzgaja zbog listova koji se koriste u salatama ili kao prilog jelima, vrlo je hrskava i gorkog okusa te se najčešće jede svježa.

Druga vrsta je bijela cikorija, također poznata kao belgijska endivija. I njezini se listovi koriste u salatama ili kao prilog jelima. Ona također ima hrskavu teksturu, ali nešto blaži okus, bogata je vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom te ima diuretička svojstva i dobra je za probavu.

Cikorija koju smo pronašli na Dolcu divlja je i samonikla vrsta koja raste na livadama i uz putove. Ova vrsta cikorije, baš poput francuske, ima gorak okus i može se koristiti u salatama ili kao prilog jelima. Bogata je vitaminima i mineralima te ima diuretička svojstva i može pomoći u detoksikaciji organizma.

Kako je koristiti u kulinarstvu?

Cikorija je od davnina poznata po tome što se njezin korijen koristi kao zamjena za kavu tako da se isprži, a od sušene cikorije radi se čaj. U kulinarstvu se može koristiti na razne načine. Svježe listove možete dodati u salate, juhe i variva, a cikoriju možete i kuhati ili peći kao prilog uz meso ili ribu. 

Najlakše ju je pripremiti na salatu - svježu cikoriju s tržnice prvo dobro operite, a zatim nasjeckajte listove i poslužite u kombinaciji s drugim sezonskim povrćem te ju obavezno začinite. Ipak, gorčina ove lisnate biljke neće svima odgovarati, pa ju je možda bolje skuhati, a u nastavku pronađite dva jela koja od nje možete napraviti kako biste prikrili gorak okus.

Cikorija na talijanski način

Cikoriju možete prokuhati i dodati joj češnjak, inćune i kapare za bogatstvo okusa. Evo kako pripremiti cikoriju na talijanski način, ovdje je recept.

Juha od cikorije

Od cikorije možete napraviti finu i hranjivu juhu. Talijanski recept za juhu s cikorijom, jajima i Pecorino Romano sirom pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.