Chef otkrio tajnu savršeno pečene piletine s hrskavom koricom

Foto: Shutterstock

VEĆINA nas će se složiti da je pečena piletina jedan od najboljih ručkova. Iako glasi kao jelo koje je jednostavno za pripremu, važno je znati neke trikove uz koje će biti baš onakva kakva treba biti - hrskava korica izvana, a sočno meso iznutra. 

Tajna hrskave korice je u drugom dijelu pečenja

I ovaj smo put savjete potražili od istarskog chefa Antonija Brajkovića, koji je uvijek priprema uz krumpir i drugo povrće kao prilog te jednostavan umak koji priprema nakon što se sve ispeče. Za dobivanje hrskave piletine tajna je u dva dijela pečenja: u prvom dijelu piletina i povrće oblože se aluminijskom folijom te lagano peku na nižoj temperaturi, a nakon 45-50 minuta folija se skida i sve se zapeče na višoj temperaturi, što rezultira hrskavom koricom, ali i hrskavijim krumpirima umjesto da ispadnu gnjecavi i razmočeni.

Potrebni sastojci

Bit će vam potrebno:

  • 1 pile 
  • krumpir
  • mrkva
  • luk
  • češnjak 
  • sol, papar, dimljena paprika, začinsko bilje
  • ulje
  • voda
  • vino 
  • cherry rajčice 
  • maslac

Priprema piletine i povrća

Počnite tako da pile zasolite pa mu dodate ostale začine. Dobro utrljajte začine, a pod kožu stavite 2 ploške maslaca. Zatim povrće izrežite na kocke ili oblik i veličinu koju želite pa i njega začinite, nauljite, dobro promiješajte i stavite u lim za pečenje s piletom. Prekrijte sve aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva 50 minuta. 

Nakon toga izvadite pile i povrće iz pećnice, maknite foliju i pecite na 210 stupnjeva 30 minuta - ovaj će korak dati piletu hrskavu koricu, a meso će iznutra ostati sočno. 

Priprema umaka

Kada je sve ispečeno, u lončić izlijte tekućinu iz lima za pečenje. Dodajte nekoliko komadića luka i mrkve koji su se ispekli, prokuhajte ih, dodajte maslac i ispasirajte štapnim mikserom. Na kraju procijedite u cjedilu i servirajte uz piletinu i povrće. Recept s točnim količinama sastojaka pročitajte ovdje. Sigurno ćete ga dugo koristiti!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.