Ovaj recept za prhku pitu od jabuka poželjet ćete prepisati u svoju bilježnicu

Foto: Samra Fojnica

DOLAZAK rujna u posljednje se vrijeme itekako osjeća, a pad temperatura posebno su iščekivali svi koji su željeli ponovno uključiti pećnicu jer im je nedostajao onaj poznati miris tek ispečenih kolača. Iako su jabuke dostupne cijele godine, nešto je ipak posebno u sezonskim, kojima se sada posebno veselimo, a kada razmišljamo o prigodnim kolačima - što je jesenskije od pite od jabuke?

Jednu "lijenu pitu" od jabuka ispekla je naša čitateljica Samra Fojnica, a objavila ju je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali. "Jesen je tu iza ugla, a ništa ne miriše na jesen više od kolača s jabukama. Dodajmo tu i malo cimeta i oraha i jednu šalicu vrućeg čaja i dobit ćemo idealan ugođaj. Meni jedan od dražih kolača, lijena pita sa jabukama. Prhko tijesto i sočni fil od jabuka sa orasima osvojit će vas na prvi zalogaj", napisala je uz svoju objavu.

Kako se izraz "lijena pita" obično koristi za pite ili kolače kod kojih se neki korak preskače ili zamijeni bržim i jednostavnijim, čitateljica je na kraju objave postavila pitanje zašto se ova pita naziva baš tako. "Nikad nisam otkrila zašto baš naziv lijena, jer ovaj kolač je sve, samo ne lijen", rekla je i dodala: "Sočni fil od jabuke između dva sloja prhkog tijesta čine ovaj kolač pravom malom bombom okusa."

Sastojci potrebni za pitu 

  • jabuke
  • jaja
  • šećer
  • vanilin šećer
  • kiselo vrhnje
  • brašno
  • šećer u prahu - za posipanje 

Kako se priprema

Počnite s pripremom jabuka, ogulite ih i naribajte, zatim dinstajte na malo maslaca dok sva tekućina ne ispari. Ako su jabuke dovoljno slatke, nemojte dodavati šećer. Zatim krenite s pripremom tijesta, smiksajte jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte kiselo vrhnje, a na kraju umiješajte brašno.

Rukama umijesite tijesto i stavite u hladnjak na pola sata, nakon čega ga podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljajte oba dijela na veličinu lima za pečenje pa ih prebacite u lim. Donji dio prekrijte naribanim jabukama pa na njega stavite drugi dio i pecite. Kada je pita pečena, ostavite da se prohladi i pospite je šećerom u prahu. 

Recept s točnim mjerama i koracima pripreme je ovdje, a toliko je jednostavan i dobar da ćete ga poželjeti prepisati u svoju bilježnicu s receptima i uživati u njemu cijelu sezonu, ako ne i godinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.