AKO SE poželite poigrati u kuhinji i izraditi nešto što bi vas zapravo moglo oduševiti - okušajte se u izradi vlastitih, domaćih čokolada. U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? naišli smo na objavu čitateljice Sandre Matijašević, koja svojim čokoladama izazvala brojne pozitivne reakcije.
"Toliko jednostavne za napraviti, a tako ukusne. Potrebno je samo malo mašte i dobit ćete prefinu čokoladicu", napisala je. Čokolade su napravljene u silikonskim kalupima od kojih na površini imaju udubljenja i ispupčenja koja privlače pažnju, na što je jedna korisnica napisala kako i ona ima silikonske kalupe koje obožava te kako s njima nema kraja kreativnosti.
Autorica recepta navela je i kako u njezinim čokoladama nema šećera, mlijeka, glutena niti hidrogeniziranih masti i aditiva, a recept je objavila na svom blogu Vege Delicije.
Silikonski kalupi nisu skupi i mogu se nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili naručiti, a evo kako se točno radi domaća čokolada.
Potrebni sastojci
Evo što će vam sve biti potrebno:
- kakao maslac
- agavin sirup
- kakao u prahu
- pasta od vanilije.
U čokoladice još možete staviti i neke dodatne po izboru:
- tahini
- kikiriki maslac
- bučine sjemenke
- sušene (liofilizirane) maline
- orahe
- indijske oraščiće
- pistacije
- lješnjake
- kikiriki.
Kako ih pripremiti
Priprema je brza i jednostavna. Na pari rastopite kakao maslac, dodajte kakao, agavin sirup i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesu ulijte u kalupe pa dodajte dodatke po želji (arašide, suho voće...).
Čokoladu prvo ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, zatim ju prebacite u hladnjak da se stisne. Čuvajte ju u hladnjaku cijelo vrijeme.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje i isprobajte ove slasne, kućne čokoladice.