Dalmatinska slastica zbog koje se svake zime stvaraju redovi. Recept poznate kavane

Foto: Shutterstock

JEDNA od najstarijih i najpoznatijih tradicionalnih slastica diljem Dalmacije definitivno su - rafioli. Pripremali su se od davnina, a oduvijek su bili simbol raskoši. Iako su se oni "drevni" rafioli pripremali od osnovnih sastojaka poput šećera, svinjske masti, jaja, brašna, badema i korice agruma, nekoć su ovi sastojci bili rezervirani samo za imućnije obitelji.

Simbol raskoši i luksuza, danas obavezni na svečanostima

Primjerice, šećer nije bio dostupan svima, a bademi su se smatrali dragocjenom namirnicom koja se koristila samo za svečane prilike. U recept se često dodavao i prošek ili rum, što je bio simbol prestiža i "rijetki luksuz" rezerviran za bogatije obitelji.

Radi se o polumjesecima od prhkog tijesta punjenim slatkim nadjevom od badema. Neki ih vole začiniti prošekom, maraskinom ili koricom limuna ili naranče, što je pravi spoj južnjačkih okusa. Pripremaju se diljem obale, a najpopularniji su oni iz okolice Sinja, Makarske, Trogira i Imotske krajine. Danas su su nezaobilazni na vjenčanjima, pripremaju se za veće blagdane i druge slične svečanosti.

<< Makarski majstori za kolače su nam otkrili recept za obožavanu dalmatinsku slasticu

Mi smo sredinom ove godine razgovarali s timom makarske kavane Romane, smještene na makarskoj rivi i poznate po tradicionalnim rafiolima. Kako kažu, zbog njih se uvijek stvaraju redovi - posebno u vrijeme blagdana. 

Potrebni sastojci

Za tijesto će vam trebati: 

  • maslac
  • mast
  • brašno
  • žumanjci
  • jaje
  • vanilin šećer
  • sok naranče i korica limuna

Za punjenje:

  • bademi
  • šećer
  • bjelanjci
  • jaja
  • burbon vanilin šećer
  • rum
  • prošek
  • maraskino
  • limun i naranča
  • marmelada od marelice
  • tamna čokolada
  • maslac
  • muškatni oraščić

Kako se pripremaju

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, zamijesite i ostavite da miruje. Razvucite tijesto i narežite na krugove, stavite na svaki po žlicu nadjeva i preklopite. Vilicom pritisnite rubove, a trebate dobiti formu polumjeseca - ponavljajte radnju sa svim preostalim tijestom i nadjevom. Ispecite rafiole, a nakon pečenja ih, dok su još topli premažite maraskinom i pospite šećerom.

Detaljan recept  za rafiole iz kavane Romane pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.