POPULARNI čupavci nisu izmišljeni u Europi, zapravo stižu s drugog kraja svijeta, daleke Australije, a nastali su nekad između 1896. i 1901. godine. Priča kaže kako su čupavci (eng. lamingtons) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi bilo kakav kolač.
S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte od vanilije, umočio je u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Tradicionalni lamingtoni se mogu prepoloviti pa napuniti tučenim vrhnjem ili češće marmeladom, od primjerice - jagoda.
Najveći su ispekli na Novom Zelandu
Najveći čupavac napravljen je 2020. godine na Novom Zelandu, a težio je 2770 kilograma, kao 50.000 onih normalne veličine. S trona je svrgnuo australski rekord iz 2011. godine, koji teži 2361 kg i bio je velik kao 45.000 "normalnih" čupavaca.
Tradicionalna su hrana Australije i uvijek se pripremaju na Dan Australije, i to od 1901. kada je u nacionalnim novinama izašao prvi recept. Svjetski dan čupavaca je 21. srpnja, i bila bi prava šteta ne proslaviti ga.
Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i mirisni kokos kombinacija su kojoj je teško reći "ne". Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku. Recept za odlične čupavce dobili smo od food bloggera Josipa Gavrana iz Dugog Sela koji nije odustao dok nije došao do savršenog omjera, OVDJE je.