Devet savjeta za pečenje kolača legendarne Mary Berry

Foto: Shutterstock

DAMA Mary Rosa Alleyne Hunnings, profesionalno poznata kao Mary Berry, engleska je kuharica, pekarica, spisateljica, televizijska voditeljica i neprikosnovena britanska kraljica kolača. Poznata je po svojim knjigama, televizijskim nastupima i receptima, a u posljednjih je pedeset godina objavila više od 75 različitih kuharica, koje su diljem svijeta prodane u više od pet milijuna primjeraka.

Na TV ekranima nastupa još od 1970-ih i vodila je više vlastitih emisija prije nego što se 2010. pridružila timu sudaca emisije The Great British Bake Off. Ovo je njenih devet najboljih savjeta za uspješnu pripremu kolača i torti.

1. Pažljivo izvažite sastojke

Ne biste vjerovali koliko toga može poći po zlu samo zato što su sastojci netočno izvagani. Ako ste samo malo izvan sebe, to može imati katastrofalan učinak na okus i konzistenciju slastice koju pripremate. Dobro se koncentrirajte na samom početku jer će potencijalne pogreške biti sve teže ispraviti kako napredujete s pripremom.

2. Shvatite recept kao potpuni vodič, ali ne i kao nepromjenjiv nacrt

Način na koji mijesite tijesto, kuhinjski alati koje koristite, snaga pećnice, kao i temperatura vaše kuhinje će imati različite učinke na konačni rezultat. Imajući to na umu, zapišite vlastite komentare na recepte kako biste sljedeći put znali kako vaš proces i oprema utječu na konačni proizvod.

3. Prihvatite svu opremu koja olakšava pripremu kolača

Zvuči tako očito, ali neki ljudi ipak dižu nos na upotrebu kuhinjskih gadgeta. Zašto? Ako električni procesor hrane daje bolje rezultate od ručnog lomljenja i štedi vam vrijeme i trud u tom procesu, poslužite se!

Postoji dovoljno dijelova procesa koji će zahtijevati vještinu vaših ruku, tako da je sasvim u redu uštedjeti vrijeme gdje god je to moguće. Kad ljudi ocjenjuju što ste pripremili, ocjenjuju okus i teksturu, a ne ono što vide u vašem sudoperu i kuhinjskom pultu.

4. Dobro pazite koliko praška za pecivo dodajete

U situacijama kada ste pretjerali s praškom za pecivo ćete dobiti nešto što se brzo diže i spušta, što će na kraju isušiti kolač. Prašak za pecivo je fantastičan sastojak, ali ga treba dozirati s poštovanjem!

5. Ne žurite s procesom pečenja

Ako imate sat vremena da obavite posao koji bi trebao trajati 70 minuta, nemojte ni pokušavati. Učinite to drugi dan, kada ćete imati više vremena.

"Ako se utrkujem s vremenom", objašnjava Mary, "uvijek nastojim ostaviti 25% dodatnog vremena za pečenje jer nikad ne znate kada će se dogoditi da nešto treba ponoviti. Kao i kod većine stvari u životu, žurba dovodi samo do razočaranja."

6. Provjerite koristite li pravu vrstu lima za pečenje

Različiti kolači zahtijevaju različite kalupe, ovisno o sastojcima koji se koriste i tome koliko brzo želite da toplina dođe do smjese. Nemojte pretpostavljati da će onaj kalup koji ste nedavno kupili biti pravi za ono što pečete samo zato što je bio skup. Dobro pročitajte recept i ne započinjite ništa dok ne znate da imate odgovarajuću opremu.

7. Nemojte se brinuti o promatračima

Ako pripremate kolače u užurbanom okruženju ili imate prijatelje koji paze na svaki vaš pokret, zamolite ih za nekoliko minuta mira kako biste se mogli koncentrirati na ono što radite. Pečenje kolača može biti dovoljno zahtjevno samo po sebi i važno je da ste usredotočeni na trenutni zadatak.

8. Ne dopustite da vam je trik s čačkalicom jedini vodič

Iako voli ovaj test, ako kolač nije zlatne boje, nije pečen, kaže Mary. Bolje bi bilo kombinirati ovaj test s provjerom boje, pa čak i polaganjem ruke na vrh kolača. Ako površina kolača krene prema dolje kada je pritisnete, ali se brzo vrati u početnu poziciju kad maknete ruku, kolač je gotov. Ako se to ne dogodi, kolač ćete morati vratiti u pećnicu na još neko vrijeme.

9. Za stvaranje debelog i neprekinutog sloja glazure, biskvit prvo kistom namažite premazom od pekmeza

Na ovaj ćete način stvoriti zaštitni sloj koji služi kao osnova za dodavanje glazure i nećete imati problema s mrvljenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.