BEKERAJ je mala pekarnica u Tuškanovoj ulici u Zagrebu, par koraka udaljena od tržnice Kvatrić, za koju donedavno nije znalo puno ljudi.
Nedavno smo pisali o njihovim krafnama
Krafne od kiselog tijesta iz Bekeraja prije koji tjedan su nam privukle pažnju, a cijelu recenziju možete pročitati ovdje. Nude ih i dalje s punjenjima raznih okusa, od kojih je nama najdraža klasika - s marmeladom od marelice.
>> O ovim krafnama nitko ne piše, a sto puta su bolje od silnih razvikanih po Zagrebu
No dosta o krafnama jer Bekeraj sada ima novo pecivo koje je preplavilo Instagram storyje, a radi se o lisnatom (eng. danish pastry) s raznim punjenjima, koje prvenstveno privlači izgledom. Predstavili su ova slatka peciva za Valentinovo, a ponovno su ih stavili u prodaju za Dan žena.
Što je to uopće "danish"?
Dansko pecivo (eng. danish pastry) često se naziva i jednostavno - danish. To je slojevito slatko pecivo koje podsjeća na lisnate kroasane. Priprema podrazumijeva korištenje dizanog tijesta s dodanim sastojcima poput maslaca, jaja, mlijeka, vrhnja i šećera kako bi peciva bila bogatija i slađa.
Danska tehnika pečenja uključuje tanko razvaljano tijesto s kvascem, oblaganje tankim kriškama maslaca te savijanje i valjanje nekoliko puta kako bi se stvorilo više slojeva (popularno zvano laminiranje).
Ovaj postupak omogućuje tijestu da postane bogato, maslačasto, prozračno i mekano kada se ispeče. Nakon što pekar svlada umjetnost danskog tijesta za peciva, može oblikovati tijesto na bezbroj načina kako bi napravio pojedinačna peciva ili velika peciva za više osoba namijenjena rezanju na komade.
Prvi tzv. danish napravio je u Francuskoj, kaže legenda, čovjek po imenu Claudius Gelee, i to je zapravo bila pogreška. Claudius je zaboravio dodati maslac u tijesto za kolače, a u posljednji trenutak pokušao je ispraviti svoju pogrešku ubacivši maslac naknadno u tijesto.
To je rezultiralo laganim, pahuljastim tijestom po kojem su poznata "danska peciva". Bilo je to davne 1622. godine. Recept se proširio u Italiju, a iz Italije u Austriju. Tek 1850. taj je recept stigao u Dansku.
Te su godine danski pekari stupili u štrajk, a kako vlasnici pekara nisu mogli naći nikoga u Danskoj da radi za njih, tražili su zaposlenike u inozemstvu, prvenstveno u Austriji. Ovi novi zaposlenici donijeli su svoje tradicionalne recepte, uključujući i za ono što je sada poznato kao dansko pecivo.
Recept se proširio i potražnja je porasla čak i nakon završetka štrajka. Dansko se tijesto od tada nastavilo razvijati, a pekari su eksperimentirali s različitim primamljivim nadjevima i jedinstvenim oblicima. U Danskoj ovu omiljenu poslasticu još uvijek pripisuju Austrijancima i zovu je Wienerbrød, što bi u prijevodu bilo - bečki kruh.
Danish peciva iz Bekeraja
Ne bismo se bunili da ova zagrebačko-danska peciva iz Bekeraja u samom tijestu imaju malo više maslaca i da su mrvicu "teža" po tom pitanju te hrskavija, no svakako izgledaju jako privlačno i ukusna su, a naročito nam se svidjelo ovo punjeno marmeladom od maline.
S obzirom na to da su krafne u kratkom roku doveli do savršenstva, vjerujemo da će i ova peciva ubrzo biti okusa i teksture kao da su ih radili sami Danci.