Držati jaja u hladnjaku - da ili ne?

Foto: Index

DESET jaja S veličine nakon poskupljenja košta 12 kuna na tržnicama, koju kunu više za kutiju u supermarketima, te do 20 za ona prava domaća koja zažute svaki biskvit i volimo ih koristiti upravo za kolače. Ljeti biste ih svakako trebali držati u hladnjaku, naročito kada temperature divljaju kao što je to trenutno slučaj.

Izbjegnite temperaturne promjene držeći jaja u hladnjaku - jer tu su kontroliraniji uvjeti. Isto tako, kada vadite jaja iz hladnjaka za upotrebu, nemojte ih ostaviti vani dulje nego što moraju biti. Hladno jaje ostavljeno na sobnoj temperaturi najvjerojatnije će se "oznojiti", a to olakšava rast bakterijama.

Ostavite ih u kartonu

Najbolji način čuvanja jaja je pohraniti ih u originalnoj kutiji u hladnjak što je prije moguće nakon kupnje. Kartonske kutije smanjuju gubitak vode i štite jaja od toga da upiju okuse ostale hrane u hladnjaku. Nemojte ih držati u vratima, kako se ne bi svako malo grijala ili hladila kako otvarate hladnjak.

Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do šest tjedana, ali uvijek provjerite rok upotrebe naveden na kutiji, za svaki slučaj, ili, ako ste ih kupili na tržnici, kemijskom si naznačite datum kada je to bilo.

Starija za kuhanje, svježa za poširanje

Starija jaja idealna su za pečenje kolača, quicheova i fritaja. Također su savršena za tvrdo kuhanje, kajganje i izradu omleta. Kod tvrdog kuhanja zapravo je bolje koristiti jaja koja su malo starija jer je manja vjerojatnost da će se bjelanjak zalijepiti za ljusku - lakše ćete ih oguliti i neće biti puna neprivlačnih rupica. Svježija jaja bolja su za poširanje i prženje jer zadržavaju oblik.

Ako želite totalno instagramičan doručak, napravite shakshouku ili jaja na oblaku, volite li tikvice, tu je španjolska tortilja koja je postala hit preko noći, a ako vam ni to ne odgovara, na ovom linku je više recepata koji su nam uvijek pri ruci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.