Hit-štrudle iz Jaškova: Ovaj OPG za festival štrudli peče ih svake godine na stotine

DOLAZAK rujna najavljuje i početak nove sezone, a iz gastronomske perspektive - upravo se ovu sezonu smatra najbogatijom. Mnogi će se složiti da su slastice koje najbolje dočaravaju jesen upravo razne pite i štrudle, a kako se uskoro bliži i festival štrudli u Jaškovu, selu nedaleko od Karlovca, javili smo se Tomislavu Kovaču, vlasniku OPG-a Kovač, koji već devetu godinu peče štrudle za ovu prigodu. 

Tomislav nam je ispričao više o njihovom obiteljskom poslu i pripremi štrudli, a dobili smo i recept za njihovo standardno tijesto koje možete pronaći u nastavku.

OPG vode četiri člana obitelji

OPG Kovač osnovan je 2003. godine, a od 2011. odlučili su se intenzivnije i ozbiljnije baviti poljoprivredom, što im je 2015. postala glavna djelatnost. Vode ga četiri člana obitelji - uz nositelja Tomislava, tu su supruga Snježana i roditelji Ivan i Marijana. U ekološkom uzgoju na 70-ak hektara zemlje proizvode orah, lješnjak, bundevu golicu i sijeno, a trenutno imaju i 40 grla visinskog škotskog goveda u sustavu krava-tele pašnjaka.

Prije tri godine otvorili su i izletište za djecu, na kojem poslužuju hranu iz vlastitog uzgoja ili iz obližnjih OPG-ova, a ranč je smješten u Jaškovu te je zadnje tri godine dio lokacije Štrudlafesta. 

Kako kaže Tomislav, poljoprivreda i proizvodnja su im na prvom mjestu, a na tržište plasiraju slane pržene koštice, orah, lješnjak, hladno prešano orahovo i bučino ulje. Surađuju i s većinom restorana s područja Karlovačke županije i imaju velik krug kupaca na riječkom području, dok se proizvodi od buče plasiraju i u neke lokalne supermarkete. 

Pripreme štrudli za festival kreću i mjesec dana ranije

Štrudle pripremaju već godinama, a kako kažu, na Štrudlafestu sudjeluju od samog početka. S onim nadolazećim koji se održava za vikend, broje ukupno devet godina, a nas je najviše zanimalo tko je glavni štrudla-majstor i kako izgledaju pripreme za takvo događanje. 

"Snježana je uz pomoć asistenata, mame i tate, glavni majstor za štrudle. Ovo nam je deveta Štrudlafest manifestacija na kojoj sudjelujemo od samog početka i koja zahtijeva ozbiljnije količine štrudle s obzirom na to da tisuće ljudi u tri dana posjete Jaškovo", komentirao je.

A evo kada počinju s pripremom štrudli. "Priprema štrudli kreće mjesec dana ranije, to je cjelodnevni rad, radi se po 10 sati. Navečer se pripremaju tijesta kako bi se odmorila i ujutro bila spremna i podatna za razvlačenje, a sljedeći dan od jutra počinjemo s razvlačenjem tijesta i pripremom nadjeva. Kod nas se cjelokupni proces radi ručno, od pripreme tijesta, razvlačenja i svega ostalog. Kod nadjeva se držimo tradicije, jabuka, šljiva, višnja, sir, sir s butternut tikvom. Namirnice također nabavljamo lokalno i vodimo brigu da su iz domaćeg uzgoja", kaže. 

"Poigramo se začinima i rezultat su ukusne štrudle. Gotove štrudle zamrzavamo i na dan manifestacije, malo prije same prodaje, pečemo kako bi posjetitelji imali što svježije i finije štrudle. Nabavili smo peć koja ima velik kapacitet pečenja, tako da svaki dan u prodaju idu svježe štrudle", dodaje.

"Bez jabuke i sira ništa"

Dobru pripremu tijesta izdvaja kao ključan faktor za dobre štrudle, a kako kaže, veliku ulogu igra i kvaliteta brašna. Pitali smo Ivana i koje štrudle najbolje prolaze kod gostiju i jesu li neke uvijek tražene i omiljene. "Ljudi vole isprobavati okuse, ali u konačnici uvijek pobijedi tradicija i bez štrudli od jabuke i sira - ništa", rekao je. 

Ranč obitelji Kovač jedna je od seoskih turističkih atrakcija. "Treću godinu kao dio manifestacije imamo događanja i na našem ranču Jaškovo, gdje posjetitelji mogu uživati u razgledavanju kravica, jesti burgere od mesa iz vlastite proizvodnje, kebab, osvježiti se uz piće, a za najmlađe smo osigurali napuhance i još pokoje iznenađenje. U blizini našeg ranča gostima osiguravamo i parking", najavljuje Tomislav.

Recept za standardno tijesto za štrudlu

Od obitelji Kovač nabavili smo i provjeren recept za tijesto za štrudle, a dobro je naglasiti i da su 2019. godine upravo njihove štrudle osvojile treće mjesto na Štrudlafestu. 

Bit će vam potrebno: 

  • glatko brašno (tip 550)
  • sol
  • mlaka voda
  • ulje
  • jaje

Tijesto mijesite dok ne postane potpuno glatko, a onda ga pobrašnite, zamotajte u plastičnu vrećicu i ostavite na nekoliko sati da odmori. Nakon toga ga razvucite i stavite nadjev po želji. 

Detaljan recept za njihovo standardno tijesto za štrudle pronađite ovdje i isprobajte! 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.