Hrvatska piva osvojila medalje na natjecanju u Budimpešti

Foto: Facebook/Varionica

PRIJE par dana u Budimpešti je održana međunarodna konferencija o craft pivu CEBC, ali i natjecanje European Craft Beer Cup, a tri su hrvatske pivovare odnijele medalje.

"Zadovoljstvo nam je predstaviti pobjednike našeg Europskog kupa craft piva 2024. godine. Željeli bismo zahvaliti svim pivarima koji su poslali radove na natječaj i čestitamo pobjednicima", poručili su iz CEBC-a.

Ovogodišnji pobjednici

U kategoriji pale lagera srebro je osvojila zagrebačka Zmajska pivovara svojim Pilsom, a od pale aleova najboljim je proglašen Pale Ale Varionice iz Pisarovine, koji je kući otišao sa zlatom. Zmajska je osvojila zlato u kategoriji IPA/DIPA svojom Therapy Session IPA-om, a zadarski Brlog je svojom nedavno prvi put skuhanom Majstoricom Maruškom osvojio zlato u tzv. otvorenoj kategoriji.

>> Zadarski Brlog i Maraska skuhali Majstoricu Marušku, tamno pivo s višnjom maraškom

Sve kategorije na natjecanju piva bile su Pale Lager, Pale Ale, Sour Ale, IPA/DIPA, Wheat Beer, Porters and Stouts i otvorena kategorija za Saisonse, dubbelse, voćna piva te sva druga piva za koja ne postoji gore navedena konkretna kategorija u koju bi se svrstala.

Par riječi o CEBC-u

Central European Craft Brewers Conference (CEBC) je godišnja konferencija i sajam koji predstavlja industriju craft piva u srednjoj Europi, a ove je godine održana od 24. do 26. siječnja u Budimpešti. Konferencija je događaj otvoren za sve craft pivovare ili dobavljače i pruža priliku za umrežavanje u zajednici velikih pivara iz regije.

European Craft Beer Cup, koji se odvija u sklopu CEBC-a, nagrađuje lokalno proizvedena piva koja najbolje zadovoljavaju određene kriterije. Riječ je o jedinstvenom natjecanju takve vrste u Europi. Tri najbolja piva iz svake kategorije nagrađuju se zlatnim, srebrnim ili brončanim priznanjem.

Postoji i nagrada Best in Show, koja se temelji na omiljenom pivu svih sudaca na natjecanju, a pristigla piva ocjenjuju se na slijepoj degustaciji. Ocjenjivački sud je neovisni žiri iskusnih stručnjaka za pivo, craft pivara i cicerona iz cijelog svijeta.

Tko je ciceron?

Ciceron za pivo je osoba koja je stekla Ciceron® certifikat, što je prestižna profesionalna akreditacija za stručnjake u industriji piva. Ciceron program osmišljen je kako bi obučio i ocijenio ljude u području piva, s fokusom na razumijevanje različitih stilova piva, njihovih karakteristika, procesa proizvodnje piva i sposobnosti degustacije i ocjenjivanja piva.

Osoba koja je postala ciceron za pivo obično je visoko obučena u različitim aspektima pivarstva i piva te je sposobna prepoznati i opisati različite arome, okuse i karakteristike piva. Ciceron za pivo nešto je kao sommelier u svijetu vina.

>> Idemo po dućanima: Kakva se hrvatska craft piva mogu kupiti po supermarketima?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.