Istarska farma hrani svoja Black Angus goveda konopljom, prvi su u svijetu

Foto:Facebook/Hemp Histrica

U podnožju Motovuna u mjestu Murari, na prostoru nekadašnje farme Purisa, tvrtka Hemp Histrica uzgaja Black Angus govedo koje dohranjuje konopljom, a brendira ga pod imenom Murari Green Angus. Hemp Histrica, koja se inače bavi proizvodnjom i preradom industrijske konoplje, ovu priču započela je uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, a sada ju gradi dalje.

"Svjetska pretpremijera"

Prošlog su tjedna u vinariji Tomaz u Motovunu predstavljeni steakovi Black Angusa hranjenog konopljom, a cijelu je priču upotpunio chef David Skoro, koji je od samih početaka prati i podržava, te je ovom prilikom meso pripremio u četiri slijeda. Prvi je slijed, prikladno, bio carpaccio, sirovi mesni zalogaj najčešće posluživan kao predjelo, a u ovom je slučaju odmah upoznao publiku s ovom inovativnom vrstom mesa.

Predstavljanje Skokinog jelovnika imena Prva generacija Green Angusa i četiri motovunska izdanja terana započelo je Green Frikandom sa skutom i pjenušcem Pier blanc de noir, slijedio je Green Denver steak s fažoletima uz Rose teran Flaminio 2023., uslijedio je Green Pikanja s radičem uz Teran Barbarossa 2020. I završilo je Green Entracotom s melanzanom uz Teran Superior 2020.

Skoko je cijelo ovo događanje nazvao "svjetskom pretpremijerom", a kako je hranjenje goveda konopljom inovacija na svjetskoj razini, tako je i ova premijera započela obilaskom farme Black Angusa u selu Murari, gdje se konoplja uzgaja i raste. Farma ukupno broji dvjestotinjak goveda, od čega ih je 170 Black Angus za rasplod i tov, a preostalo su istarski boškarini s kojima su i pokrenuli stočarstvo, priča Rafaela Babić, direktorica tvrtke Hemp Histrica.

Govori i kako je Angus govedo birano u Irskoj, s certifikatom i pedigreom, te kako je to sada prva generacija oteljena na njihovoj farmi, što znači da imaju matično stado. Navela je i čime točno goveda hrane, većinski su to kukuruz, ječam i posija, a ostalih 30 posto prehrane nadopunjuje njihova domaća konoplja.

Prvo u svijetu govedo hranjeno konopljom

Mljevenjem konoplje dobiva se biomasa, što se ispostavilo kao odlična stočna dohrana, a bogata je esencijalnim masnim kiselinama, omegom 3 i 6, proteinima i mineralima. Direktorica Hemp Histrica Rafaela Babić navela je kako dohrana konopljom obogaćuje ovo već kvalitetno meso i čini ga još sočnijim i mekšim.

Ponosni su na uspjeh koji su postigli ovim projektom za koji su se pripremali nekoliko godina, željeli su svoje matično stado, a sada napokon vide i rezultate, te na tržište stavljaju istarsko Black Angus govedo hranjeno konopljom.

Kako navode, u Hemp Histrici konoplja raste na ukupno osam hektara površine, dok se na deset hektara uzgaja rajčica u suradnji s Podravkom. Inače, osim proizvodnje stočne hrane od konoplje, u ponudi proizvoda imaju i čajeve, cvjetove i oljuštene i neoljuštene sjemenke konoplje.

Stočarska priča Hemp Histrice započela je uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, koji je zapravo bio prvo govedo hranjeno konopljom uzgojenom na njihovim površinama.

Uvođenje industrijske konoplje u gastronomiju razvili su u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, sve je krenulo proizvodnjom kobasica i ombola s konopljom, a već su tada priželjkivali i planirali uzgoj Black Angus goveda. 


Skoko opisuje meso Black Angusa kao zaista posebno, i to zbog svoje mramornosti, prošaranosti masnoćom unutar same muskulature mesa, te ga naziva jednom od najboljih mesnih pasmina na svijetu. Kaže i kako kod Green Angusa uzgojenog u Murarima upravo ta pozitivna masnoća daje mesu posebnost, okus i zdrave karakteristike, a sve to dolazi upravo iz konoplje i njezinih zdravih masnih kiselina. Kako kaže, omega 3 iz konoplje isto bi tako djelovala i na meso ribe. 

Govore i kako su začetnici sasvim novog eksperimenta u svijetu te kako je ovo nešto što nitko do sada nije radio, a upravo zato što je rezultat fantastično i kvalitetno meso, imaju potrebu napraviti i nešto posebno, ali i komercijalno, s mesom koje je, kako kažu, dizajnirano da bude kvalitetno. 

Skoko tvrdi i kako je industrijska konoplja jedna od najzdravijih biljaka na svijetu, a ujedno ju se može i najbolje iskoristiti jer se za prehranu goveda koristi i sjeme koje sadrži najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina, ali i cvijeće s visokom koncentracijom izuzetno zdravih kanabinoida i proteina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.