Je li ananasu mjesto na pizzi? Novinarka američkog portala pitala chefove

Foto: Shutterstock

POSTOJE dvije vrste ljudi - oni koji obožavaju pizzu s ananasom, odnosno havajsku pizzu, i oni koji smatraju da je stavljanje ananasa na pizzu jednostavno pogrešno. Ipak, ananas je dio havajske pizze već više od 60 godina.

Odakle uopće ideja da se ananas stavi na pizzu?

Iako pizza potječe iz Italije, a po imenu ove pizze mogli bismo naslutiti da dolazi s Havaja, pizza s ananasom zapravo dolazi iz Kanade. Kuhar po imenu Sam Panopoulos, vlasnik jednog eklektičnog restorana u Ontariju, sjetio se napraviti pizzu koja je malo drugačija, pa je na nju stavio malo ananasa.

>> Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako

To se zbilo u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a mišljenja oko pizze s ananasom i dalje su podijeljena. Talijani ju ne mogu smisliti, a Australci je obožavaju, no je li ananasu zaista mjesto na pizzi? Novinarka portala The Kitchn to je pitanje postavila nekolicini chefova, evo što su rekli.

Na pizzu može ići sve, pa i lubenica i naranča

Pizza-majstor Anthony Mangieri iz njujorške pizzerije Una Pizza Napoletana smatra da "sve može ići na pizzu ako je dobar i visokokvalitetan sastojak i ako su okusi pizze uravnoteženi".

Da, to se odnosi i na ananas, a ovaj je pizza-majstor u svojoj pizzeriji jednom prilikom u ponudu uključio i pizze s lubenicom i narančom, a kaže da su obje bile jako ukusne. Dakle, ne samo da je ananasu mjesto na pizzi, već na pizzu ovog ljeta možete staviti i lubenicu i naranču.

Glavni chef i vlasnik pivovare Seward Brewing Company na Aljasci, koji je ujedno i pravi znalac o pizzama te kod kuće često eksperimentira s raznim okusima, smatra da je ananas na pizzi stvar osobnog izbora.

"Kada je u pitanju pizza, mora postojati ravnoteža između slatkog, slanog i masnog, a kada to pogodite, svaki zalogaj pizze bit će sjajan", rekao je.

>> Kontroverzna namirnica koja je nekoć bila dio engleskog doručka mogla bi se vratiti

Zašto neki preziru ananas na pizzi

Iako chefovi i pizza-majstori očito nemaju ništa protiv ananasa na pizzi, oni koji ju ne vole za to navode nekoliko razloga. Naime, mnogi smatraju da ananas narušava ravnotežu okusa pizze, dodajući joj previše kiselosti, a drugi smatraju da je ananas previše mokar pa kora pizze zbog toga može postati previše gnjecava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.