Je li sigurno jesti napuknuto jaje? Imamo odgovor

Foto: Shutterstock

JAJA su obavezan dodatak svakom hladnjaku i koriste se u raznim slanim i slatkim jelima, a bilo da ih kupujete u trgovini ili od nekoga kupujete domaća jaja, jedno im je zajedničko - sva jaja dolaze u iznimno osjetljivom pakiranju pa nije neuobičajeno da s vremena na vrijeme u pakiranju primijetite napuknuto jaje.

Napuknuto jaje nije posve sigurno za konzumaciju

Što napraviti s tim napuknutim jajetom - treba li ga baciti ili je ipak sigurno za jelo? U većini slučajeva to biste jaje trebali baciti, posebno ako niste sigurni koliko dugo stoji napuknuto. Naime, napuknuto jaje u sebi može imati razne bakterije, među kojima je najpoznatija salmonela.

>> Volite li mekše ili tvrđe kuhana jaja? Ovako će svaki put ispasti kako ste zamislili

Najčešće se trovanje salmonelom može manifestirati u obliku proljeva, bolova u trbuhu, povraćanja i povišene temperature do tjedan dana, a procjenjuje se da samo jedno od 20 tisuća jaja sadrži salmonelu. Ipak, jedno je istraživanje iz 1996. pokazalo da je do 93 puta vjerojatnije da ćete se razboljeti od napuknutih jaja nego od neoštećenih.

Dakle, ako primijetite napuknuto jaje, najsigurnije je baciti ga, osim ako znate da ste ga vi slučajno razbili na putu kući iz trgovine ili u kuhinji. U tom slučaju ta razbijena jaja bez ljuske što prije prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u hladnjaku do dva dana.

Kako to spriječiti?

Najbolji način da spriječite napuknuća jaja jest da, kao prvo, budete oprezniji kada nosite kutiju, a kada ih kupujete u trgovini, pregledajte kutiju prije nego što ju uzmete. Ako želite biti posebno temeljiti, možete pokušati podići i detaljnije pregledati svako jaje kako biste bili sigurni da nijedno nije napuknuto.

>> Držati jaja u hladnjaku - da ili ne?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.