Kad saznate što vam muhe rade po hrani, pazit ćete gdje slijeću

Foto: Shutterstock

KADA se kućne muhe nađu u našim domovima, često ih viđamo kako slijeću na hranu koju ostavimo vani. Iako možda ne izgleda ozbiljno, važno je shvatiti zašto bismo trebali izbjegavati konzumaciju hrane na koju su muhe sletjele. 

Kako kućne muhe jedu

Kućne muhe nemaju zube niti sposobnost žvakanja. Umjesto toga, one koriste svoje "usne aparate" za sisanje tekućina. Kada slete na hranu, prvo ispuštaju enzime za probavljanje, što im omogućava da razgrade čvrstu hranu u tekuću formu koju mogu usisati. Ovaj proces uključuje regurgitaciju, što znači da muhe vraćaju dio svog probavnog sadržaja na hranu koju konzumiraju.

Prenositelji bakterija i bolesti

Muhe često dolaze u kontakt s raznim nečistim površinama, uključujući otpad, izmet i trupla životinja. One mogu pokupiti bakterije, viruse i parazite iz tih izvora i prenijeti ih na hranu. Neke od bakterija koje mogu prenijeti uključuju Salmonellu, E. coli i bakterije koje uzrokuju koleru i dizenteriju. Kada muha sleti na hranu, ove patogene može ostaviti na njenoj površini.

Enzimi i otpad

Osim što prenose patogene, enzimi koje muhe ispuštaju na hranu tijekom procesa hranjenja također mogu kontaminirati hranu. Ovi enzimi mogu razgraditi ne samo hranu već i zaštitne barijere na njenoj površini, što može olakšati rast bakterija i drugih mikroorganizama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.