Kada kupite banane, napravite jednu stvar kako ne bi počele crnjeti

Foto: Shutterstock

VEĆINA nas na odjelu voća i povrća prvo posegne za bananama, koje tijekom cijele godine imamo u zdjeli za voće. No, često se događa da s njima moramo biti brzi jer ako ih na koji dan zaboravimo, njihova žuta kora počne tamnjeti. Iako se i tamne banane mogu iskoristiti na puno načina, najčešće za slastice, zašto to ne bismo spriječili? 

Jedan koristan trik je zamatanje korijena banane, odnosno - njezine stabljike. Zamotati je možete plastičnom ili aluminijskom folijom, a važno je dobro je pritisnuti. Na ovaj način spriječit ćete oslobađanje etilena, plina koji potiče sazrijevanje i truljenje voća. 

Banane prirodno ispuštaju ovaj plin, pogotovo iz područja stabljike (mjesta gdje su međusobno povezane). Kad se ovo područje zamota, oslobađanje etilena se usporava. Tako plodovi sporije sazrijevaju i manje trunu.  

@dr.erincarter How to make bananas last longer #lessfoodwaste #reducefoodwaste #kitchenhacks #foodhacks #easytrick #bananahacks ♬ live - Official Sound Studio

Korisni savjeti za čuvanje kod kuće 

Za najbolje rezultate slijedite ove korake: 

1. Zamotajte stabljiku 

Čvrsto omotajte foliju oko stabljike kako biste smanjili oslobađanje etilena.

2. Odvajajte banane 

Ako bananama želite dodatno produžiti vijek, razdvojite ih i zamotajte svaki kraj zasebno. 

3. Držite ih na hladnom 

Ako su banane već zrele, stavite ih u hladnjak. Kora će možda potamnjeti, ali unutrašnjost će dulje ostati svježa. 

@purewow Send this food hack to someone who needs it! 🍌 #hacks #foodhacks #howtokeepbananafresh #bananahack ♬ sail away (instrumental) - lovelytheband
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.