Kada kupite banane, napravite jednu stvar kako ne bi počele crnjeti
VEĆINA nas na odjelu voća i povrća prvo posegne za bananama, koje tijekom cijele godine imamo u zdjeli za voće. No, često se događa da s njima moramo biti brzi jer ako ih na koji dan zaboravimo, njihova žuta kora počne tamnjeti. Iako se i tamne banane mogu iskoristiti na puno načina, najčešće za slastice, zašto to ne bismo spriječili?
Jedan koristan trik je zamatanje korijena banane, odnosno - njezine stabljike. Zamotati je možete plastičnom ili aluminijskom folijom, a važno je dobro je pritisnuti. Na ovaj način spriječit ćete oslobađanje etilena, plina koji potiče sazrijevanje i truljenje voća.
Banane prirodno ispuštaju ovaj plin, pogotovo iz područja stabljike (mjesta gdje su međusobno povezane). Kad se ovo područje zamota, oslobađanje etilena se usporava. Tako plodovi sporije sazrijevaju i manje trunu.
Korisni savjeti za čuvanje kod kuće
Za najbolje rezultate slijedite ove korake:
1. Zamotajte stabljiku
Čvrsto omotajte foliju oko stabljike kako biste smanjili oslobađanje etilena.
2. Odvajajte banane
Ako bananama želite dodatno produžiti vijek, razdvojite ih i zamotajte svaki kraj zasebno.
3. Držite ih na hladnom
Ako su banane već zrele, stavite ih u hladnjak. Kora će možda potamnjeti, ali unutrašnjost će dulje ostati svježa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati