Kako napraviti pire od bundeve i u kojim ga sve jelima možete koristiti?

Foto: Shutterstock

BUNDEVA je tipična jesenska namirnica čiju smo sezonu jedva čekali, a često ju zovu i "kraljicom jeseni". Od nje možete napraviti svašta, a u razna jela ju najčešće dodajemo u obliku pirea. Pire od bundeve vrlo je svestran i može se dodavati juhama, pitama, pecivima, smoothiejima... Mogućnosti su beskrajne, a evo i kako ga napraviti.

Pire od bundeve možete napraviti na dva načina - tako da bundevu ispečete u pećnici ili da ju skuhate na štednjaku. Ako želite aromatičniji i kremastiji pire za koji ćete morati izdvojiti malo više vremena, bundevu ispecite u pećnici, a ako nemate previše vremena, možete ju skuhati i na štednjaku, i to na pari.

Bundeva iz pećnice

U oba slučaja bit će vam potrebno oko 900 g bundeve, i to najbolje one slatke, mesnate, kao što je hokaido. Od nje ćete dobiti oko 500 g pirea, a ako se odlučite na pripremu u pećnici, prvo ju zagrijte na 200 stupnjeva, a bundevu prerežite na pola i iz nje izvadite sjemenke (nipošto ih ne bacajte, već ih iskoristite na jedan od ovih načina).

Polovice bundeve stavite na lim za pečenje i pecite ih 35 do 45 minuta. Kada se bundeva počne lagano raspadati, a njezino mekano meso se počne odvajati od kore, to znači da je pečena. Koru zatim odvojite i bacite ju, a meso narežite na kockice i blendajte ga dok ne dobijete pire.

Bundeva sa štednjaka

Ako bundevu odlučite kuhati, jer nemate toliko vremena, izgubit ćete arome koje se stvaraju prilikom pečenja, no možete ih nadomjestiti nekim začinima. Bundevu očistite, narežite na kockice i kuhajte na pari 10 do 15 minuta. Vilicom testirajte je li dovoljno mekana, a na kraju ju izblendajte i po želji dodajte muškatni oraščić ili malo cimeta.

Dodatni savjeti

Domaći pire od bundeve bit će nešto vodenastiji od kupovnog, pa ako ga želite malo zgusnuti, procijedite ga u gazi iznad zdjele. Osim toga, ako ga nećete koristiti odmah, pire možete čuvati u hladnjaku do 7 dana u hermetički zatvorenoj posudi, a možete ga i smrznuti.

Ako ga želite smrznuti i imati pri ruci i tijekom kasnijih jesenskih mjeseci ili zime, najlakše je pire uliti u vrećicu za zamrzavanje i vrećicu spljoštiti - na taj će se način, kada vam zatreba, pire od bundeve puno brže odmrznuti. A evo i u kojim ga sve jesenskim jelima možete koristiti.

1. Pita od bundeve

Pita od bundeve pravi je klasik, poznat nam iz filmova i serija, a tradicionalno se priprema za blagdane i praznike, ali i tijekom cijele sezone bundeva. Ova slastica fine i kremaste teksture osvojit će i najizbirljivija nepca, a recept pronađite ovdje.

2. Cheesecake s bundevom

Pire od bundeve možete uključiti i u ovaj recept za cheesecake s bundevom. Sloj hrskavih keksa, krem sira i krem sira u kombinaciji s pireom od bundeve sigurno će vas osvojiti na prvi zalogaj, a cijeli recept je ovdje.

3. Kruh od bundeve

Slatki i sočni kruh od bundeve odlična je i brza zamjena za obični kruh ili kolač. Brzo se smiksa u jednoj posudi i još je jedan odličan način za iskoristiti pire od bundeve, a recept s detaljnim mjerama pronađite ovdje.

4. Praline torta od bundeve

Ova je torta spoj slatkog i sočnog biskvita s bundevom (u koji ide, naravno, pire od bundeve), kreme od slatkog vrhnja i preljeva s pekan orasima i maslacem. Poslužite je uz čaj ili kavu, a cijeli recept je ovdje.

5. Hummus s bundevom

Pire od bundeve ne ide samo u slastice već i u neka slana jela, poput ovog hummusa. Poslužite ga uz narezano povrće ili tostiran kruh, a jednostavan recept pronađite ovdje.

6. Kuglof od bundeve i đumbira

Mekani kuglof s okusom koji podsjeća na medenjake vrlo je jednostavan za napraviti i prava je jesenska poslastica, a cijeli recept za ovaj ukusni kolač pronađite ovdje.

7. Makaroni sa sirom i bundevom

Ovo je nešto drugačija, ali ne i manje ukusna verzija dobro nam poznatih makarona sa sirom. Recept je vrlo jednostavan i idealan za ugodne obiteljske večere, a dodatak pirea od bundeve okus podiže na novu razinu. Ovdje pronađite recept.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.