Tjedni plan pripreme obroka: Evo koje sve namirnice možete pripremiti unaprijed

Foto: Shutterstock

SVI se povremeno mučimo s organizacijom i pripremom obroka za radni tjedan - što kuhati, kada ići u nabavku, ako kupimo puno povrća, hoće li ono do kraja tjedna propasti i tako u krug. Neki kuhaju jedan dan u vikendu, recimo nedjeljom popodne, kada izdvoje vrijeme i pripreme veću količinu hrane za tjedan pa dio zamrznu.

Ako ipak (još uvijek) niste za takve pothvate, predlažemo malo lakšu pripremu tijekom vikenda, kada imate više slobodnog vremena, koja će vam olakšati kuhanje preko tjedna, a sve su namirnice sigurne za upotrebu i nakon nekoliko dana, no važno ih je pravilno pohraniti i ne držati na sobnoj temperaturi.

Špinat koji nije preporučljivo podgrijavati, najbolje je blanširati i zamrznuti, pa ćete ga na taj način brzo moći pripremiti kada ga odmrznete. Mali savjet za zamrzavanje - pakirajte namirnice u vrećice i neka budu plosnatog oblika kako bi se odmrznule prije. 

Na dan pripreme ispecite ili skuhajte veće količine povrća i žitarica te ispecite meso. Porcije odvojite u posude kako bi svaki obrok bio spreman za slaganje, a preporučujemo i korištenje prozirnih posuda da biste vidjeli što je u njima. Za kuhano ili pečeno povrće možete pripremiti dressing ili umak po želji kako bi bilo ukusnije, a pripremu salate možete si olakšati tako da unaprijed operete i narežete povrće. 

U nastavku smo sastavili popis namirnica koje možete pripremiti unaprijed i pohraniti u hladnjak te koristiti za pripremu tjednih obroka. 

1. Povrće

Brokula, cvjetača, prokulica

Mogu se peći ili kuhati na pari, a u hladnjaku će trajati do 4 dana u hermetički zatvorenim posudama - najbolje staklenim. 

Mrkva

Može se kuhati ili peći, a u hladnjaku čuvati do 5 dana. 

Paprika, tikvica, patlidžan

Pečeni se mogu čuvati 3-4 dana u hladnjaku. 

Špinat, kelj

Mogu se blanširati ili kuhati te čuvati u hladnjaku 3-4 dana. 

Krumpir, batat

Pečeni ili kuhani krumpir može se čuvati do 5 dana u hladnjaku iako će s vremenom mijenjati teksturu, pa ga je najbolje pratiti i što prije konzumirati. 

2. Žitarice i mahunarke

Kvinoja, riža, kuskus

Ove se žitarice mogu kuhati unaprijed i čuvati 4-5 dana u hladnjaku. 

Leća, slanutak, grah

Kuhane mahunarke mogu se čuvati 4-5 dana u hladnjaku, a mogu se i zamrznuti do nekoliko mjeseci. 

3. Proteini 

Piletina, puretina, govedina

Pečeno ili kuhano meso može se čuvati 3-4 dana u hladnjaku. 

Tofu, tempeh

Tofu se može marinirati i peći pa čuvati 4-5 dana. 

Jaja

Tvrdo kuhana jaja mogu se držati u hladnjaku do 7 dana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.