Kolač za koji i "mrzitelji" maka traže recept: Znamo kako napraviti poppy kocke

Foto: Suzana Kišiček

DESERTE s makom jednostavno obožavamo, a u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? danas smo pronašli jedan takav desert koji baš svi hvale. "Savršen", "Kolač za koji će i mrzitelji maka tražiti recept, provjereno", pišu ljudi u komentare, a riječ je o sočnim poppy kockama.

"Prhko tijesto, mak, kremozna krema", napisala je naša čitateljica Suzana Kišiček za ove poppy kocke, za koje je podijelila i recept. Za pripremu ovog kolača trebat će vam nešto vremena, ali rezultat će vas, sigurni smo, oduševiti.

Potrebni sastojci

Za ovaj kolač, prvo ćete morati pripremiti prhku koru, a za nju će vam biti potrebni:

  • maslac
  • glatko brašno
  • žumanjak
  • vanilin šećer
  • kiselo vrhnje
  • soda bikarbona.

Koru ostavite sa strane dok pripremate biskvit, a za njega će vam trebati:

  • bjelanjci
  • šećer
  • vanilin šećer
  • mljeveni mak
  • prašak za pecivo.

Za kraj, napravite i kremu, a od sastojaka će vam za nju biti potrebni:

  • žumanjci
  • šećer
  • vanilin šećer
  • gustin
  • mlijeko
  • maslac.

Kako se priprema

Od sastojaka za koru zamijesite prhko tijesto, razvaljajte ga na papiru za pečenje i stavite u kalup dimenzije 40x30 cm. Ostavite sa strane dok pripremate biskvit. Za biskvit, bjelanjke izradite u čvrsti snijeg i postupno im dodajte šećer i vanilin šećer. Na kraju dodajte i mljeveni mak pomiješan s praškom za pecivo i lagano promiješajte kuhačom. Smjesu za biskvit izlijte po razvaljanoj kori koju ste stavili u kalup i to zajedno pecite 20 do 25 minuta na 180 stupnjeva.

Zatim napravite kremu - pjenjačom izmiješajte žumanjke, šećere i gustin s malo mlijeka pa ukuhajte u preostalo mlijeko. Kuhajte, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom, dok se smjesa ne zgusne, pa maknite s vatre. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim umiksajte maslac sobne temperature i kremom premažite ohlađeni biskvit. Na samom kraju, izradite 500 ml vrhnja za šlag i namažite ga po kremi. Dobro ohladite, a zatim kolač narežite na kocke i poslužite. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.