MARIN MEDAK iz Rougemarina, koji na ovogodišnjem Pizza festivalu Zagreb sudjeluje s pet vrsta sicilijanske pizze, otkrio nam je svoja top 3 savjeta za savršenu pizzu, ali i recept za najtraženiju. Važno je napomenuti kako je ova vrsta pizze poznata po debelom, hrskavom tijestu i obilju sastojaka, pa bi se mogla svidjeti onima koji ne vole tanke romane, a ni napoletane koje su u sredini, nasuprot korici, vrlo tanašne.
Sicilijanske pizze na Rougemarinovoj kućici dolaze u dvije veličine, velikoj i maloj. Među njima su La Famiglia, koja košta 11 eura u velikom i 6 eura u malom formatu, te Reket=Pizzo, čija je cijena 9.80 eura za veliku i 5 eura za malu.
Tu su i Capo di tutti i capi (za koju imamo recept, dolje u nastavku), koja košta 12.30 eura u velikoj i 6.50 u maloj verziji, te Cosa Nostra, za koju će posjetitelji trebati izdvojiti 13.30 eura za veliku, odnosno 7 eura za malu. Idemo sad poslušati Marinove savjete za savršenu pizzu.
1. Kvalitetni sastojci
Odaberite najkvalitetnije sastojke koje možete pronaći. Koristite svježe povrće i bilje, vrhunske sireve i meso te domaći umak od rajčice. Iako su kvalitetni sastojci skuplji, to će se osjetiti u okusu pizze.
2. Pravilno tijesto
Tijesto je ključni element pizze i treba biti pravilno napravljeno i pobrašnjeno. Tijesto treba biti mekano i elastično, a najbolje je koristiti miješalicu za tijesto kako bi se postigla savršena konzistencija. Važno je da tijesto dovoljno odstoji nakon pripreme kako bi se razvile arome i stvorili mjehurići zraka u tijestu koji će dati pizzi hrskavu teksturu.
3. Pravilno pečenje
Pecite pizzu na vrlo visokoj temperaturi kako biste postigli hrskavu i zlatno-smeđu koru. Najbolje je koristiti pećnicu koja može dosegnuti temperaturu od najmanje 250 stupnjeva Celzijevih.
Pizzu pecite na vrućem kamenju ili na pizzinom kamenu jer to će omogućiti da se tijesto ravnomjerno ispeče i postane hrskavo. Važno je također pratiti vrijeme pečenja i izvaditi pizzu iz pećnice čim bude gotova kako se ne bi presušila ili prepekla.
Recept za Rougemarinovu najpopularniju pizzu na ovogodišnjem Pizza festivalu možete pronaći na ovom linku.
Vječno pitanje - kako se pravilno jede pizza?
Rougemarinovi pizza majstori koje predvodi Bojan Kozarov otkrili su nam i kako se pravilno jede pizza.
"Pizza se tradicionalno jede rukom. Većina ljudi koristi ruke da bi preuzela komad pizze, držeći ga za koru i odgrizajući ili kidajući komade. Međutim, kada se radi o finijim restoranima ili formalnim prilikama, neki ljudi mogu koristiti pribor da bi jeli pizzu. Ipak, ovo je manje uobičajeno i većina ljudi će se odlučiti za konvencionalno jedenje pizze rukom", kažu pizza majstori u Rougemarinu, dodajući da i oni jedu pizzu rukom.