Kreće sezona krvavica. Što se sve nalazi u njima, znamo u postocima

Foto: Index

KRVAVICA je kobasica napravljena od krvi, iznutrica i različitih dodataka. Kod nas se uglavnom prave od svinjske i goveđe krvi, a ovisno o običajima i tradiciji kraja u kojem se pripremaju, recepata i načina pripreme ima nebrojeno mnogo.

U Europi i Americi tipični dodaci uključuju meso, mast, loj, kruh, kukuruzno brašno, luk, kestene, ječam, zobene pahuljice i heljdu. Na Pirinejskom poluotoku te u Latinskoj Americi i Aziji krvavice se često prave s rižom, a postoje i slatke varijante sa šećerom, medom, narančinom korom i raznim začinima. 

Što se sve nalazi u krvavicama? Evo postotaka

Prema Pravilniku o kakvoći mesnih proizvoda (NN RH broj 93/91), krvavice pripadaju skupini kuhanih kobasica, a smiju sadržavati do 20% krvi, iznutrica, svinjskog i goveđeg mesa, masnog tkiva i čvaraka do 10%, kožice do 15%, bujon, do 20% kruha, ječmene kaše, prosa, heljde ili kukuruznog brašna te do 2% obranog mlijeka u prahu ili Na-kazeinata ili drugog emulgatora. Nadjev se puni u svinjska tanka i debela crijeva ili umjetne ovitke. 

Domaće krvavice

Krvavice su neizostavan proizvod u vrijeme kolinja jer pružaju mogućnost iskorištavanja inače manje vrijednih dijelova zaklanih životinja. Općenito krvavice imaju tamnoljubičastu ili crnu boju, guste su konzistencije, a okus im je intenzivan i bogat.

Krvavice se proizvode diljem Hrvatske i, poput mnogih tradicionalnih jela, sastojci i način pripreme mogu se znatno razlikovati od regije do regije.

Priprema

Krvavice se smatraju zimskom hranom, a iako se ne proizvode od visokokvalitetnih dijelova životinje, mnogi ih smatraju vrhunskim specijalitetom. Mogu se pripremati na razne načine, pečene cijele u pećnici ili na tavi, narezane na kolutove i popržene, pa čak i pohane, a neki ih vade iz omotača i zagrijavaju kao kašu.

Obično se poslužuju s krumpirom pripremljenim na razne načine, ali i dinstanim kiselim zeljem. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 30 do 40 minuta. Detaljan recept za krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom možete pronaći OVDJE.

Čuvanje

Svježe krvavice kupljene kod mesara možete čuvati u hladnjaku oko pet do sedam dana. Slobodno pitajte mesara kada su napravljene i koliko dugo će trajati bez kuhanja ili zamrzavanja. Danas se svježe krvavice mogu kupiti u vakuumiranim pakiranjima, što im produljuje maksimalno vrijeme skladištenja. Termički obrađene krvavice možete držati u hladnjaku tri do četiri dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.