Legenda kaže kako još nitko iz ovog hrvatskog gradića nije otišao gladan, evo detalja

Foto: Kaj su jeli naši stari

ZA FESTIVAL Kaj su jeli naši stari, festival tradicionalne hrane koji promovira autohtonu tradicijsku kuhinju vrbovečkog kraja, sigurno ste već čuli, a i mi smo o njemu pisali već u nekoliko navrata. Recepti iz (pra)bakinih bilježnica jedino su štivo koje je potrebno da bi u ova tri dana održavanja posjetitelji isprobali najfinija jela iz vrbovečkog kraja i okolice, no da se ne lažemo - nije to tako jednostavno.

Da bi se oživio, ali i generacijama održao na životu, svaki taj recept u najmanji, čak i nezapisani detalj, dobro poznaju tamošnje majstorice koje ih pripremaju, ma - čak i bolje od bake (ups, smijemo li ovo uopće reći na glas?). Udruge žena kao čuvarice gastronomske baštine i običaja prenose tradiciju kuhanja starinskih jela pripremljenih od domaćih namirnica lokalnih proizvođača.

"Svake godine ove vrijedne ruke paze da svaki naš gost dobije porciju tradicionalne čarolije", govore organizatori o članicama brojnih vrbovečkih udruga koje se brinu da nitko iz Vrbovca doma ne ode gladan. I stvarno, legenda kaže, to se još nikad nije dogodilo. A neće ni ove godine.

Kada i gdje

Ove se godine festival tradicionalne hrane Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu, gradu s 15-ak tisuća stanovnika udaljenom od Zagreba manje od 40 kilometara, održava 43. put, i to od 23. do 25. kolovoza. 

Namirnice korištene u procesu pripreme jela bit će s lokalnih OPG-ova vrbovečkog kraja, čime se naglasak stavlja na koncept održivosti i uključivanje domaćih proizvođača, otkrivaju nam. I ove godine generalni sponzor festivala je PIK Vrbovec koji ih prati od samih početaka. 

Festival kroz sajam OPG-ova, obrtništva i domaćih radinosti služi kao svojevrsna platforma svim proizvođačima hrane i obrtnicima koji nude tradicionalne proizvode tipične za ovaj dio kontinentalne Hrvatske, ali i šire, a veliki naglasak stavlja se na prezentaciju cjelokupne kulturne baštine vrbovečkog kraja.

Posjetitelje očekuju starinska tradicionalna jela vrbovečkog kraja i, kako saznajemo, mislilo se baš na sve, pa će se nuditi i vegetarijanska jela. Moći će se uživati u preko 100 vrsta domaćih jela i slastica koje će pripremati lokalni ugostitelji, udruge žena, lovaca, vatrogasaca, ribiča i mnogih drugih, dok će se vrbovečki vinari pobrinuti da posjetitelji iskuse Kaj su pili naši stari.

Što su sve pripremili za jelo...

Glavne namirnice ovogodišnjeg festivala Kaj su jeli naši stari su kobasice i špek, pa tako neće nedostajati seljačkog graha, dimljenih kobasica s restanim krumpirom, carskog mesa i zapečenog graha, špek fileka, grah kaše s kobasicom ni sarme s tenfanim krumpirom.

Izbirljivi će se usrećiti jer ovdje nema čega nema, pa će se pripremati i mesna štruca i mahune s krumpirom, pileći ragu s njokima, faširanci s mahunama i krumpirom, kotlovina, pileći paprikaš, domaći ljevanci, lovački gulaš, kuhana šunka sa svježim sirom, svinjski kotleti i krpice sa zeljem, piletina s mlincima, a neće nedostajati ni dobro poznate vrbovečke pere. Nemojte se ni pokušavati vratiti doma bez da probate ovo autohtono jelo kojim se Vrbovčani toliko ponose.

... i uz jelo

Ove godine pripremili su mnoštvo kulinarskih radionica u kojima će uz članice udruga sudjelovati i neki od najpoznatijih hrvatskih chefova, kao što su Melkior Bašić, Mario Mandarić i Tomislav Špiček. Tu su i izložbe, kvizovi i sportska natjecanja u kojima će si svatko pronaći nešto zanimljivo.

Pripremili su i tri velika koncerta - u petak 23.8. nastupaju Vojko V i Grše, u subotu 24.8. Petar Grašo, a u nedjelju 25.8. Željko Bebek.

Za kraj vam možemo reći samo - vidimo se u Vrbovcu od 23. do 25. kolovoza na festivalu Kaj su jeli naši stari, a u nastavku vam donosimo recept za klasično vrbovečko jelo koje su nam ustupile vrsne majstorice iz Vrbovca - vrbovečku peru.

Recept za vrbovečku peru

Vrbovečka pera zaštićeni je proizvod EU znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta i nazivaju je kraljicom ovog festivala, pa je upravo zato ondje nezaobilazna i najtraženija delicija.

Sastojci koje ćete trebati za tijesto su:

  • 300 g glatkog brašna
  • 0.2 l mlijeka
  • 16 g kvasca
  • 8 g šećera
  • 16 g svinjske masti
  • 8 g soli

Prvo je potrebno odraditi pripremu mješavine za fermentaciju. Šećer i svježi kvasac, te od izvagane količine - jedna žlica glatkog brašna, pomiješaju se i stave u prethodno zagrijano mlijeko da fermentiraju na toplom mjestu.

Sada krećemo na pripremu tijesta. Glatko brašno, sol, mast i fermentirana mješavina kvasca pomiješaju se i stave na dizanje na toplo mjesto dok ne udvostruče volumen.

Nadjev se priprema od sljedećih sastojaka:

  • 400 g svježeg sira
  • 140 g kiselog vrhnja
  • 7 g soli
  • 12 g kukuruzne krupice
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak (žumanjak sačuvajte za preljev)
  • 16 g šećera (za slatku varijantu)

U zasebnoj posudi pomiješaju se u jednolično - sir, vrhnje, jaje te bjelanjak, sol i kukuruzna krupica. U smjesi neka ostanu i krupniji komadići sira. U varijanti s koprivom, umiješajte u smjesu pofurenu koprivu, dok u varijanti s rižom u glavni nadjev ide 200 g riže.

Ostaje još i priprema preljeva za koji je potrebno:

  • 50 g kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak

U zasebnoj posudi u jednoličnu smjesu pomiješaju se žumanjak i vrhnje. Ostavite ih sa strane, pa krenite s pripremom vrbovečke pere.

Tijesto se izmijesi, razvalja na debljinu cca 1 cm, a promjera cca 45 cm. Rubovi tijesta (cca 4-5 cm) prstima se stanje na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Nadjev se razmjesti u jednoličnom sloju po površini tijesta do istanjenog ruba, potom se rub presavije preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev se nejednako pokapa preljevom.

Vrbovečka pera nekada se pekla u krušnoj peći na temperaturi 250-280°C. U kućnoj pećnici potrebna je maksimalna temperatura uz prethodno zagrijavanje, a pečenje traje 20 do 30 minuta.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Kaj su jeli naši stari te u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.