PRAVO je vrijeme za iskorištavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i cvjetača. Iako hranjiva i upotrebljiva na razne načine, cvjetača je dugo vremena bila zapostavljena namirnica, a često i smatrana "dosadnim" povrćem. Najčešće se stavljala u juhu ili variva, no postoji još puno načina kako se u njoj može uživati kao u prilogu ili glavnom jelu.
Niskokalorična je, a često se koristi kao zamjena za rižu, pire krumpir ili tijesto za pizzu. Mljevena cvjetača, poznata kao cvjetičasta riža, postala je popularan izbor u dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. Kako se ovaj siječanj trudimo jesti nešto lakšu hranu, nakon blagdanskog obilja i slastica - odlučili smo isprobati recept za brzu, kućnu pizzu s tijestom od cvjetače.
Ovu opciju biraju mnogi koji paze na prehranu i kilograme, a i dalje si žele priuštiti jelo koje obožavaju. Nas je ova verzija pizze oduševila, a posebno njena laka priprema.
Potrebni sastojci
Pripremite nekoliko sastojaka:
- cvjetača
- jaja
- gauda
- sol, papar, češnjak u granulama
- ulje
- nadjev po želji.
Kako se priprema
Operite cvjetaču, očistite i usitnite u multipraktiku. Usitnjenu cvjetaču kratko popržite na ulju, začinite po želji i prohladite. Kad se prohladila, dodajte joj jaja i ribani sir. Smjesu prebacite na papir za pečenje pa oblikujte u formu pizze. Tijesto stavite peći pa tek kad promijeni boju dodajte dodatke po želji. Vratite u pećnicu na još nekoliko minuta, dok se sir ne otopi.
Recept s točnim mjerama i detaljima pripreme pronađite ovdje.