Mali trikovi ponedjeljkom: Kako napraviti vrhunsku Cezar salatu u samo pola sata

Foto: Shutterstock

CEZAR salata se sastoji od zelene salate i krutona, a začinjena je limunovim sokom (ili sokom limete), maslinovim uljem, jajima, Worcestershire umakom, inćunima, češnjakom, Dijon senfom, parmezanom i crnim paprom. Stvaranje ovog jela se općenito pripisuje ugostitelju Caesaru Cardiniju, talijanskom imigrantu koji je 1920-ih vodio restorane u Meksiku i Sjedinjenim Državama, a u svom izvornom obliku ova se salata pripremala uz stol. Varijacije uključuju dodavanje mesa kao što je piletina ili slanina na žaru ili izostavljanje sastojaka kao što su inćuni i jaja.

Napravite najbolje krutone

Nemamo ništa protiv kupovnih krutona, ali domaće pripremljeni krutoni od ostataka kruha su beskrajno ukusniji. Možete ih pripremiti u tavi na štednjaku ili u pećnici. Potrebno im je samo oko 10 minuta da se ispeku, a ako ih pripremate u tavi, nećete morati zagrijavati pećnicu. Krutoni se mogu napraviti nekoliko dana unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Zelena salata mora biti hladna

Potapanje zelene salate u ledeno hladnu vodu osvježit će listove i učiniti ih hrskavima. Obavezno listove salate dobro osušite prije obrade jer se mokri listovi neće dobro obložiti preljevom. Rezanje zelene salate održava je hladnijom od ručnog rukovanja, plus jamči jednolične komade koje je lako jesti. 

Napravite najbolji preljev

Izrada vlastitog preljeva daje vam potpunu kontrolu nad količinom soli, a ako koristite Worcestershire umak, dobra je ideja više puta kušati preljev kako ne bi bio preslan. U preljevu treba biti dosta češnjaka i parmezana, malo slanih inćuna i puno crnog papra. Originalni recept za stvaranje kremaste emulzije koristi sirove žumanjke, ali sa sirovim jajima treba biti oprezan jer postoje brojni rizici, tako da smo mi sirova jaja zamijenili kupovnom majonezom.

Napravite pastu od inćuna i češnjaka

Zajedno nasjeckajte inćune i češnjak tako da od njih napravite smjesu koja je poput paste. 

Iskoristite pečenu slaninu ili pršut

Hrskavi komadići pršuta ili slanine ne samo da dodaju okus salati već i odličnu hrskavu teksturu.

Koristite kvalitetan sir

Potražite kvalitetan talijanski parmezan s oznakom Parmigiano-Reggiano. Odležao je 24 mjeseca, tako da ima izvrstan okus koji će vašu salatu učiniti posebnom.

Pripremite sastojke unaprijed

Svi sastojci ove salate mogu se pripremiti unaprijed, ali ih je potrebno sjediniti neposredno prije posluživanja jer će inače zelena salata postati gnjecava, a krutoni izgubiti hrskavost. Recept za Cezar salatu s piletinom možete pronaći OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.