Mate Janković o nedostatku radne snage: Ako mislite da je sad loše - wait for it

Foto: FB/Mate Janković

JEDAN OD najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković, na LinkedInu se osvrnuo na nedostatak radne snage u turizmu, a komentirao je i kako otprilike izgleda razgovor za posao za nekoga tko radi u ugostiteljstvu.

Istaknuo je i da su kvalitetno zapošljavanje i selekcija suradnika vrlo bitni za održivost i napredak biznisa, ali i da turizmu trenutno nedostaje oko 50 tisuća radnika.

"Pitate se gdje su? Budući da su turistički djelatnici na globalnom tržištu rada, dosta ih je potražilo svoju sreću u prosperitetnijim zemljama s one strane Schengena. Svi koji su ostali konstantno se stanjuju svakim novim otvaranjem nekog resorta, hotela ili restorana. Fluktuacija ljudi je nevjerojatna i glavna misija svakog (normalnog) poslodavca je stvoriti stabilnu atmosferu lišenu nepotrebnih tenzija i stresa. Vjerovali ili ne, izvrsnost je prva žrtva deficita radne snage. 

"Postoje jednostavnija mjesta u kojima se da zaraditi na puno jednostavniji način"

Inzistiranje na visokim standardima zahtjeva žrtvovanje, a upravo je 'drill' koji je potreban da bi osoblje funkcioniralo na određenom nivou razlog odlaska mnogih. Ne moraju, ne trebaju i na kraju krajeva - ne žele. Postoje jednostavnija mjesta s 'good enough' kulturom u kojima se da zaraditi na puno jednostavniji način. Legitiman izbor", napisao je Janković, a zatim se osvrnuo i na strane radnike. 

"Neki se nedostaci mogu riješiti stranom radnom snagom, ali za sad je to nivo kupovine mačka u vreći. Ne znate tko dolazi, koga ste zaposlili i kakav mu je 'skill'. Riješite radne dozvole, platite agencije i u top scenariju čekate 6 - 9 mjeseci da ljudi dođu", rekao je Janković, a napisao je i kako otprilike izgleda razgovor za posao.

"Gdje ste radili?

Ma 2 mj tu, 3 tamo, 4 mj ovamo..

Ok, ok. Jeste li radili u A la carte sistemu?

Što je to?

Ok, Ok. Nebitno, naučit ćemo vas. Vina, znate?

Ma nisam previše radio baš, imali smo crno i bijelo..

Ok, poslat ćemo vas na sommelierski tečaj. Nego, primjećujem da dosta šepate na jednu nogu..

Ma da, jedna noga mi je drvena.

Ok, nije problem, nemamo juhe u restoranu. Koja su vaša početna financijska očekivanja?

1500 eura...

Dobro, možete li molim Vas probno početi sutra u 8.00?

Joj, ne. Ja vam ne volim jutarnju smjenu.

Ok, dođite u 16.00...

O kakvoj selekciji mi tu pričamo? Da, karikiram, ali vjerujte da nisam daleko od stvarne slike", istaknuo je Janković.

"Ako mislite da je sad loše - wait for it"

"Vaša očekivanja, vaši standardi i snovi svaki dan su ozbiljno testirani. Od kad sam otvorio restoran ulažem u svoje vještine komunikacije, strpljenja i razgovore sa psiholozima, komunikolozima i ljudima koji su u sličnoj situaciji. Okružen sam dobrim suradnicima i kolegama, imam kvalitetne managere, a to situaciju za sad čini podnošljivom. Siguran sam da nam budućnost nosi sve veće izazove i preživjet će oni s najvećim strpljenjem, najboljim komunikacijskim vještinama i oni kojima je ljubav prema poslu jednako bitna kao i novci. 

Ako mislite da je sad loše - wait for it. U takvom okruženju cijene će neminovno rasti, standardi padati, a mi gubiti konkurentnost na globalnom turističkom tržištu, jer će 'value for money' biti nemoguć. Imati restoran je plesati psihotični tango između želja gosta, želja osoblja i vas. Cijela struktura je krhka i potreban je jedan odlazak, jedna glupa gesta ili greška da se sve sruši. Za sad nije, aktivno radim na tome", zaključio je Janković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.