Vrhovni sud EU presudio je u korist vege hamburgera i kobasica

Foto: Shutterstock

BILJNI hamburger, veganske kobasice, veganska salama - sve su to nazivi za veganske zamjenske proizvode za meso za koje je Vrhovni sud Europske unije odlučio da se ipak mogu tako nazivati, sve dok je njihov sastav jasno označen i ne obmanjuje potrošače.

Prema Vrhovnom sudu, uobičajeni izrazi povezani s mesom kao što su odrezak, kobasica i hamburger mogu se koristiti i za vegetarijanske i veganske proizvode, sve dok zemlja porijekla tih proizvoda nije uspostavila neki drugi naziv za hranu na bazi biljnih proteina, piše Euro News.

>> Bili smo na radionici i naučili kako napraviti plant based burgere, evo recepata

Sve je krenulo još 2021. godine, kada je francuski zakon zabranio upotrebu izraza povezanih s mesom kao što su "vege hamburgeri" ili "veganske kobasice" za hranu napravljenu od biljnih proteina, no Europska vegetarijanska unija i Udruga Végétarienne de France to su osporile.

U kolovozu 2023. godine taj je slučaj proslijeđen Vrhovnom sudu Europske unije, koji je donio odluku da, iako države članice mogu kreirati zakonske nazive za hranu, odnosno koristiti posebne izraze za označavanje određenih prehrambenih proizvoda, uključujući biljne alternative, ako to ne učine, ne mogu spriječiti proizvođače biljnih prehrambenih proizvoda da za njih koriste nazive koji su tradicionalno povezani s mesom.

Veganske zamjene za meso sve popularnije

Proteinski proizvodi biljnog podrijetla sve su popularniji diljem Europske unije, no ostaje nejasno kako bi se ti proizvodi trebali označavati i stavljati na tržište. Slično pitanje postavilo se i 2017. godine, kada je od Vrhovnog suda EU zatraženo da se pozabavi biljnim napitcima od soje i zobi, koji su se tada nazivali "mlijeko" od soje i zobi. 

>> Tip pokazao što se sve nalazi u veganskoj zamjeni za meso, ljudi zgroženi

Vrhovni sud tada je presudio da se samo za proizvode koji sadrže stvarne mliječne bjelančevine mogu koristiti izrazi kao što su mlijeko, maslac ili jogurt, što je dovelo do toga da su biljne alternative na europskim policama označene kao "pića" ili "napitci".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.