Na najvećem festivalu puževa na svijetu pojedeno njih čak 15 tona

Foto: FB/Aplec del Caragol de Lleida

SVAKOG proljeća više od 200 tisuća ljudi posjeti španjolski grad Lleidu u kojemu se održava Aplec del Caragol - festival jedenja puževa, koji su u ovoj regiji najomiljenija hrana. Ove je godine na festivalu oboren i rekord, a pojedeno je više puževa nego ikad, čak 15 tona.

Ovo je ujedno i najvažniji gastronomski festival u Kataloniji, a održava se u gradu Lleida, smještenom 130 kilometara zapadno od Barcelone. Na ovoj manifestaciji sudjeluje više od 15 tisuća ljudi, a traje tri dana (ove je godine održana od 24. do 26. svibnja).

Najveći festival u posljednje 43 godine

Festival nastavlja rasti i ove su godine dodane četiri nove penye (ekipe), što ga čini najvećim izdanjem u 43-godišnjoj povijesti festivala. A na ovom je festivalu sudjelovao i Francesco Segura, koji je prisustvovao prvom festivalu davne 1980. godine. "Tada nas je bilo samo sedmero, a okupljali smo se uz rijeku Segre kako bismo jeli puževe jednom godišnje", rekao je on za BBC.

Sve ekipe koje sudjeluju slijede isti raspored - zajednički ručak na rasporedu je u 14:30, a večera u 22 sata. Neke od većih ekipa zapošljavaju profesionalne kuhare, dok druge dijele zadatke među svojim članovima, za BBC objašnjava Arantxa Contreras Blazquez, koja je na čelu ekipe Lavativa već 14 godina.

Tradicionalna jela od puževa

Ulaz na festival je besplatan, a posjetitelji koji ne pripadaju nijednoj ekipi mogu uživati ​​u tradicionalnim jelima od puževa, uključujući a la gormanda, puževe kuhane u umaku od začinske paprike i začinskog bilja, te a la llaunu, puževe kuhane na paelli. Za one manje odvažne, tu su opcije poput bakalara u umaku od rajčice i tradicionalne katalonske kobasice butifarre.

"Puž je nešto karakteristično za Lleidu, to je hrana koju treba podijeliti s prijateljima i obitelji. Cijeli život ovdje kuhamo i jedemo puževe", za BBC kaže umirovljenica Angels Ons Solé, koja i sama priprema puževe, i to na roštilju, svaki put kad joj obitelj dođe u posjet. Puževi su, slažu se svi prisutni, poput praznog platna - upijaju sve okuse koje dodate, a svatko ima svoju verziju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.