U DUBAIJU je održana osma dodjela nagrada The Best Chef Awards, na kojoj najbolje chefove na svijetu biraju njihovi kolege i publika. Prestižne nagrade osvojili su i domaći chefovi.
Chef Rasmus Munk iz Danske najbolji na svijetu
Titulu najboljeg chefa na svijetu osvojio je Rasmus Munk iz restorana Alchemist u Danskoj.
Titulu drugog najboljeg nosi Albert Adrià iz restorana Enigma u Španjolskoj, a treći plasirani je Eric Vildgaard iz danskog Jordnaera.
Uspješni chefovi u raznim područjima također su nagrađeni, pa tako sada drugoplasirani Albert Adrià nosi titulu The Best (R)Evolution. René Frank iz Njemačke proglašen je najboljim slastičarem, a nagradu The Best New Entry osvojio je Mei Kogo iz Japana. Nagradu The Best Terroir osvojio je Jamie Rodriguez iz Kolumbije, a nagradu The Best Science odnio je Ángelo León iz Španjolske.
Nagradu The Best Food Art osvojio je Julien Royer iz Singapura, a The Best NextGen osvojio je talijan Michele Lazzarini. Nagradu za The Best Dining Experience osvojio je Vaughan Mabee s Novog Zelanda, a najkreativnijim chefom proglašen je Španjolac Paco Méndez. Nagradu The Best Dubai osvojio je Himanshu Saini iz UAE. Chefica Ana Roš iz restorana Hiša Franko i Jaz iz susjedne Slovenije osvojila je nagradu The Best Voted by Professionals, a za nju su glasali njezini kolege.
Organizatori navode kako je ove godine predstavljeno novo rangiranje najboljih chefova svijeta. U novom načinu chefovi se rangiraju s obzirom na vještinu, a raspoređeni su u tri kategorije u koje se rangira 550 chefova cijelog svijeta.
Među 550 chefova svijeta Marijo Curić i Deni Srdoč osvojili oznaku Excellent
Predstavili su tako nove kategorije. Najviša, The Best kategorija označena je s tri noža. U njoj se nalazi 97 chefova koji su tijekom ocjenjivanja dobili 80 posto ili više od maksimalnog broja bodova. U drugoj, World Class kategoriji s 2 noža nalazi se 177 chefova koji su dobili 40 posto ili više od maksimalnih bodova. U trećoj, Excellent kategoriji s jednim nožem nalazi se 276 chefova koji su osvojili 20 posto ili više od maksimalnog broja bodova tijekom ocjenjivanja.
Zadnjom kategorijom nagrađena su i naša dva chefa, oba s obale. Chef Marijo Curić iz restorana 360 Dubrovnik i chef Deni Srdoč iz restorana Nebo na Kvarneru osvojili su oznaku Excellent te prestižnu simboliku jednog noža. Ovakva oznaka je priznanje iznimnog talenta i iznimnog i napornog rada uloženog u predstavljanje hrvatske kuhinje. Među kandidatima bio je i Hrvoje Kroflin, chef restorana ManO2, koji je treću godinu bio nominiran za prestižnu nagradu.