I ove godine idemo u Vrbovec na festival Kaj su jeli naši stari, evo što se sve nudi

Foto: Kaj su jeli naši stari

"SUPER ORGANIZIRANO, sve pohvale", "Grad je pun ljudi, prekrasno je. Svakako za preporučiti svima koji nisu bili da dođu", "Jako, jako velika ponuda svega. Tko može neka navrati", "Prekrasno uređen grad i fina klopa", "Svake godine sve ljepše!", komentari su koje možete vidjeti potražite li što posjetitelji od prošlih godina kažu o festivalu Kaj su jeli naši stari.

I zaista, sve je istina - ovaj vrbovečki festival tradicionalne hrane vrijedan je divljenja, ali i posjeta. Odete li u Vrbovec ove godine od od 25. do 27. kolovoza, ono što vam možemo je obećati da se doma nećete vratiti gladni. Iako je teško povjerovati da netko za festival Kaj su jeli naši stari nije čuo, s obzirom da se ove godine održava već 42. put po redu, u nastavku ćemo vam pokušati dočarati kako sve to izgleda.

Ne zna se što je bolje, hrana ili atmosfera

Kaj su jeli naši stari je festival tradicionalne hrane u Vrbovcu, gradu udaljenom od Zagreba 40-ak kilometara i isto toliko minuta vožnje autom, s dugom tradicijom. Ove će se godine, kako smo već spomenuli, održati 42. put.

Na preko petnaest punktova u gradu nalazit će se kućice s starinskim, za taj kraj tradicionalnim kuhanim jelima koja pripremaju ugostitelji, a prodaju članice udruga žena uz izvrsne kolače, štrukle, gibanice i nadaleko poznatu vrbovečku peru. Jedan će punkt biti posvećen i domaćim vegetarijanskim jelima, tako da su zaista mislili na to da baš nitko s festivala ne ode gladan.

Jela će pripremati i lovci te ribiči, vatrogasci, vinari i ugostitelji, a sudjelovat će i brojni OPG-ovi i domaće radinosti koje će izložiti i prodavati svoje ukusne kreacije. Zamislite samo taj miris upravo kuhanog graha, pečenih štrukla i slatkih bakinih kolača koji se zadnji vikend kolovoza širi cijelim gradom!

No, nisu to bilo kakvi punktovi, odnosno kućice - ukrašene su tako da nećete moći skinuti pogled s njih, kao ni s predivnih narodnih nošnji u koje su obučene nasmijane i 42. put za redom izvrsno raspoložene žene koje čuvaju vrbovečku tradiciju, što kroz odjeću, a što kroz običaje kojih je najvažniji dio upravo hrana.

 

Što se sve tu fino nudi i jede

No, da se vratimo na tradicionalna jela koja će se ondje nuditi. Samo oprezno! Opisi u nastavku mogli bi izazvati opake zazubice, tako da nemojte reći da vam nismo rekli. A s čim krenuti, već sa slavnim, autohtonim i prepoznatljivim jelom za to područje - vrbovečkom perom. 

Riječ je o jelu kojem je baza prilično jednostavno dizano tijesto s kvascem te neizostavnom svinjskom mašću koja svakom tijestu daje, složit ćete se, posebnu slast. Nadjev je od svježeg sira i kukuruzne krupice, s malo soli ili pak šećera, volite li više slatku varijantu. Sve se zapeče u krušnoj peći preliveno mješavinom kiselog vrhnja i jaja.

Ova divota tek je početak onog što nas čeka u Vrbovcu. Osim vrbovačke pere koja se nikako ne bi smjela propustiti, ove će se godine velika pažnja posvetiti i grahu, koji je tema ovogodišnjeg festivala.

Seljački grah, mesna štruca i mahune s krumpirom, pileći ragu s njokima, dimljene kobasice s restanim krumpirom, carsko meso i zapečeni grah, faširanci s mahunama i krumpirom, špek fileki, grahkaša s kobasicom, kotlovina, pileći paprikaš, domaći ljevanci, lovački gulaš, kuhana šunka sa svježim sirom, svinjski kotleti i krpice sa zeljem, piletina s mlincima, sarma s tenfanim krumpirom i još puno toga vas čeka na punktovima po gradu, zato već sad razmislite koga ćete pozvati u vašu gladnu ekipu i rezervirajte datum.

Vidimo se od 25. do 27. kolovoza u Vrbovcu

S obzirom da smo se svi okupili u ovom članku iz jednog razloga, a to je zato što volimo fino pojesti, pozivamo vas i vidimo se u Vrbovcu od 25. do 27. kolovoza. Bit ćemo slobodni pa vam preporučiti da okupite i povedete obitelj, prijatelje, one koji mogu pojesti više, ali i manje, i provedete jedan od najzabavnijih, ali i najoriginalnijih vikenda ovog ljeta. Sve detalje te cijeli program festivala možete pogledati ovdje.

Nitko koga znamo nije požalio - nadolazeća su tri dana u Vrbovcu stvorena za smijeh, zabavu, dijeljenje i opasno uživanje. Ovdje nije stvar samo u jelu, već u jedinstvenom doživljaju koji ćete prepričavati sve do idućeg izdanja. Organizatori su najavili i veliki šator i te koncerte sva tri dana, u petak nastupa Edo Maajka, u subotu Haris Džinović i u nedjelju Zlatko Pejaković

Vidimo se na festivalu Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu od 25. do 27. kolovoza, jedva čekamo!

Sadržaj donosi Index u suradnji s Kaj su jeli naši stari te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.