TAJLANDSKU revoluciju (što se hrane tiče) u Zagrebu je prije dosta godina pokrenuo Khaos Thai, mali street food u Vlaškoj ulici, koji se zatvorio u proljeće 2021. godine. Nakon toga u prostor je ušla Saralee, Khaosova tad već bivša zaposlenica, i malo je trebalo da postane najdraža Tajlanđanka u Zagrebu.
S obzirom na vrlo sličan izbor i način pripreme jela u neki dan otvorenom Thai Thaiju, uspoređujući sa Saralee thai street foodom, čini se kako tu kuhaju njezine bivše kolegice iz Khaosa. A kuhaju stvarno dobro.
Neke nove Tajlanđanke
Thai Thai je otvoren na adresi Varšavska 10, u centru (otprilike preko puta nekadašnjeg Kina Europa), a radno mu je vrijeme svaki dan osim nedjelje od 11 ujutro do pola 9 navečer. Na meniju imaju gyoze (7 eura), spring rolice (5 eura), curryje po 9 i tom yum za 5 eura. Gyoze i spring rolice su kupovne, za one koji pate na sve "from scratch".
Od jela koja se pripremaju u woku, tu su stir fry s indijskim oraščićima (11 eura), pržena riža s ananasom (10.50 eura), pad thai (10 eura) i tajlandska pržena riža (8 eura). Slatko koje možete pojesti za kraj su pržene banane s čokoladom (5 eura) i mango puding (3 eura).
Evo što smo probali
Predjela samo preskočili jer dobro znamo kakvog su okusa gyoze i spring rolice iz azijskih web trgovina po Hrvatskoj. Za zagrijavanje smo uzeli tom yum juhu, nakon nje jedan pad thai i jedan stir fry s indijskim oraščićima, a za kraj pržene banane.
Tom yum (5 eura)
Prilično ljuta i mrvu kiselkasta juha s thai chili pastom (zbog toga ima crvenkastu boju), kokosovim mlijekom, svježom rajčicom, limunskom travom, lišćem kaffir limete, galangalom i listovima svježeg korijandera.
Ako niste mazohist, nemojte tražiti da bude još malo spicy, a ako jeste, samo izvolite. Ova naša je basic spicy i možemo reći da ima dobar udarac već pola sekunde nakon što u usta stavite tu svilenkastu, crvenkastu juhu s kokosovim mlijekom.
Između piletine i kozica, izabrali smo kozice jer nam jako dobro pašu uz kokosovo mlijeko i ponovili bismo je jer je puna okusa, a ako uz nju naručite i porciju riže (mi danas nismo), može biti prilično zasitan obrok. Jako fino.
Pad thai (10 eura)
Jedan tajlandski klasik - rižini rezanci, jaje, klice mungo graha, tofu, mladi luk, korijander, kikiriki umak i možete birati što ćete od proteina: piletinu, kozice (plus 1 euro) ili svinjski file (plus 1 euro). Od svega što smo pojeli, ovo nam je najmanje fino jer je preblago, no i dalje je dosta osvježavajuće.
Stir fried cashew nuts (11 eura)
Ovo nam je jedno od najdražih thai jela i ovdje je odlično - obožavamo ga u kombinaciji s kozicama pa smo se i ovdje odlučili za njih. Možda kozice inače vežete uz neke blage i mazne umake, ali u stir fryu s kozicama one su prave ratnice koje pršte okusom. Jelo je krcato aromama, a i bojama, no i sam miris će vas privući.
Osim kozica, tu su i luk, mladi luk, paprika, logično i indijski oraščići, koji su i u samom imenu jela, te umak od kombinacije soja sosa, ribljeg umaka, oyster umaka i šećera. Kao prilog uvijek, pa tako i u Thai Thaiju, možete birati rižu ili rezance, a mi ćemo uvijek, pa i u Thai Thaiju, kao prilog uz ovo jelo odabrati rižu.
Pržene banane (5 eura)
Debele šnite banane u smjesi od kukuruznog, rižinog i pšeničnog brašna pržene u dubokom ulju su simpatičan i ne presladak desert, koji bismo vam preporučili da podijelite ako ste prije toga jeli i predjelo ili curry/juhu i glavno jelo.
Dolaze prelivene čokoladom, a to je i ono što bismo promijenili - čokolada u bilo kakvom drugom obliku, samo ne ovaj jeftini preljev koji se najčešće koristi za prelijevanje sladoleda po štandovima na moru.
Misao za kraj
Inače, u ovom se prostoru ranije nalazio Green Point, mjesto s veganskim snackovima, smoothiejima i sličnim dobrotama za zdravlje, no čini se da Zagrepčani ipak nisu bili dovoljno zainteresirani. Thai Thai drži isti vlasnik, a nama se na prvu čini kako mu je zatvaranje prošlog i otvaranje lokala ove tematike bio jako pametan potez.
I da, vrlo bitno za napomenuti je da su svi zaposleni jako ljubazni i dobro raspoloženi, pa ako vam i nije neki dan, moguće da će vas atmosfera u Thai Thaiju i neko fino jelo s njihovog jelovnika razveseliti.