Pogledajte kako izgleda proces berbe i prerade mrkve iz industrijskog uzgoja

Foto: Shutterstock

MRKVE su popularno korjenasto povrće i neizostavan su dio svake smočnice, a koristimo ih u toliko jela - od juhi i salata pa sve do slastica i kolača. No jeste li se ikada zapitali kako izgleda proces berbe i prerade mrkve iz industrijskog uzgoja prije nego što stigne na naš stol?

Za početak, mrkva uspijeva u rahloj, dobro dreniranoj zemlji. Stroj za sadnju mrkve prvo obično priprema tlo kako bi se uklonilo kamenje, a zatim obrađuje zemlju kako bi bila fine teksture prije sadnje. Sjeme mrkve sije se u redove, kako bi se ostavio razmak i prostor za rast i što lakšu žetvu. Mrkva se može sijati od ranog proljeća pa sve do polovice svibnja, ovisno o sorti i klimatskim uvjetima.

S polja u tvornicu

Nakon što mrkva sazri, spremna je za berbu, a berba mrkve iz industrijskog uzgoja obično se odvija uz pomoć strojeva koji su posebno dizajnirani za nježno podizanje mrkve s tla bez nanošenja štete.

Nakon što poberu mrkvu s tla, strojevi koriste različite tehnike kako bi s mrkve uklonio višak zemlje i zeleni dijelovi poput lišća ili stabljika. Kada to bude gotovo, mrkve se pažljivo prenosi iz stroja za berbu u traktore, a zatim idu s polja u tvornicu na daljnju obradu.

Mrkve se u tvornici prvo pohranjuju u spremnike, a viljuškari ih zatim voze do praonice. U praonici mrkve prolaze kroz proces temeljitog čišćenja - vade se iz spremnika i stavljaju u novi spremnik napunjen vodom kako bi se s njih uklonili slojevi pijeska i zemlje. Za to se koriste specijalizirani strojevi koji koriste kombinaciju vodenih mlaznica i rotirajućih četki za uklanjanje prljavštine s površine mrkve. 

Peru se, sortiraju i režu

Da bi se održala svježina i produžio rok trajanja mrkve, one se zatim tretiraju mješavinom tople vode i lijeka. Ta mješavina također pomaže u očuvanju boje i hrskave teksture mrkve te s mrkve uklanja štetne bakterije i tako smanjuje rizik od kvarenja i održava nutritivnu vrijednost mrkve. Mrkve zatim idu u sortirnicu gdje ih radnici odvajaju prema veličini i stavljaju ih u posebne posude. 

Nakon toga, mrkve idu na rezanje, a posebnim strojem reže se vrh mrkve i odvaja se zeleni dio mrkve. Mrkve se tada ponovno podvrgavaju temeljitom procesu čišćenja kako bi se s njih uklonila sva prljavština.

Pažljivo se peru i ispiru više puta kako bi se osigurala optimalna čistoća. Sada ponovno idu na rezanje - dio mrkvi reže se na komade poput štapića ili kockica, a dio ide u stroj za mljevenje koji ih melje do fine konzistencije.

Pakiraju se kako bi što dulje ostale svježe

Zatim kreće pakiranje. Mrkve se prvo pomno provjeravaju u pogledu kvalitete i sortiraju prema veličini. Radnici zatim stavljaju mrkve u čvrste papirnate kutije, pazeći da budu uredno složene i pravilno poredane. Nakon što se kutija napuni, zatvara se kako bi se održala svježina i spriječila bilo kakva kontaminacija, a na kutiju se označava težina i rok trajanja mrkve.

Neke mrkve su pakirane u polietilenske pakete i iz njih se strojno uklanja zrak tako da dugo ostanu svježe. Ova metoda pakiranja osigurava da mrkva ostane hrskava i aromatična, zadržavajući svoju prirodnu boju i teksturu. Uklanjanjem zraka, polietilenski paketi stvaraju zaštitnu barijeru protiv vlage i kisika, sprječavajući kvarenje i produžujući rok trajanja mrkve.

>> Farmeri potapaju cijelo polje da bi pobrali ove bobice koje i vi rado jedete

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.