Ovo je najpopularniji kolač u Hrvatskoj, a najbolji je tek nakon nekoliko dana

Foto: Index Recepti

TEŠKO je ne voljeti mađaricu, zar ne? Jedan od najpopularnijih tradicionalnih kolača u Hrvatskoj, ali i u susjednoj Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Unatoč nazivu, kolač nije izvorno mađarski, ali se može pretpostaviti da je zbog mađarskih slastičarskih utjecaja dobila ime, što ponekad zbunjuje turiste koji ju traže u mađarskim slastičarnicama. 

Kako je nastala

Pretpostavlja se da je nastala u srednjoj Europi u 19. ili početkom 20. stoljeća, kada su se tijekom Austro-Ugarske utjecaji mađarske kuhinje proširili i na Hrvatsku. Iako recept ne potječe iz Hrvatske, mađarica je postala važan dio hrvatske kulinarske tradicije, a s vremenom je prihvaćena kao domaći, tradicionalni hrvatski kolač. U Mađarskoj, pak, nema specifičnog kolača koji bi odgovarao današnjoj mađarici pa to potvrđuje kako se recept razvio u susjednim zemljama.

Ipak, ono što možemo povezati su neki tradicionalni mađarski kolači koji nalikuju formi mađarice, poput doboš torte ili žerbo kocki, a oboje ih karakterizira više tankih slojeva tijesta ili kora premazanih različitim nadjevima, često bogatom kremom od čokolade. Originalna verzija mađarice bila je jednostavna i uključivala je ručno izrađene kore od tijesta i domaći čokoladni nadjev.

Kako se nekoć pripremala

Kore su se pripremale od osnovnih sastojaka poput brašna, jaja, šećera i mlijeka, a nadjev je bio bogata čokoladna krema. Domaćice su ih pripremale ručno, valjajući ih tanko, a zatim ih pekle pojedinačno, što je zahtijevalo dosta vremena i vještine. Kore su se premazivale toplom kremom, slagale jedna na drugu i zatim pritisnule kako bi se kolač stisnuo i upio sve slojeve kreme.

Na kraju, kolač bi se rezao na male pravokutne komade i često ukrašavao otopljenom čokoladom na vrhu. Podsjetimo, domaćice tada nisu imale hladnjake pa je proces hlađenja kolača bio dugotrajniji i često se oslanjao na prirodne uvjete - kolač bi se stavio u hladnjaču (kamenu ili drvenu kutiju s ledom), u podrum ili neku drugu hladniju prostoriju u kući.

Kako se danas priprema

Zbog modernizacije, danas im je priprema jednostavnija, a kore za mađarice mogu se i kupiti pa ih neki i tako pripremaju. U originalu, kolač može imati 5 do 10 tankih kora između kojih se nalazi bogata čokoladna krema. U nekim se verzijama među slojevima dodaje i džem, obično o marelice ili šljive, što daje kontrast između slatkoće i kiselosti. Ova varijacija potječe od utjecaja mađarskih slastica poput žerbo kocki, koje također koriste kombinaciju čokolade i džema. 

Iako je klasična verzija mađarice standardizirana, postoje regionalne varijacije u Hrvatskoj i okolnim zemljama. U nekim krajevima kore su tanje i prhke, dok u drugima mogu biti deblje i mekše. Također, iako je najpoznatija čokoladna verzija, neke varijante sadrže kreme od vanilije ili oraha. 

Danas je jedan od najčešće pripremanih kolača za svadbe, blagdane i druge svečane prilike, a glasi i kao jedan od najpraktičnijih kolača - zbog svoje dugotrajnosti. U pripremi svečanih kolača, one se obično pripremaju prve jer mogu potrajati, a okus im s vremenom postaje sve bolji. Neki slastičari kažu da ju je najbolje konzumirati nakon što odstoji nekoliko dana, kada se krema sasvim upije u kore. 

Imamo recept domaćeg slastičara

Domaći slastičar Filip Matok iz Marije Bistrice, koji je i svoj rad posvetio očuvanju i oživljavanju tradicionalnih kolača, podijelio je s nama svoj recept za najbolje mađarice. Ovaj se recept razlikuje po tome što u kore ne ide maslac ni neka druga masnoća pa je upravo to razlog što je ne morate peći pet dana ranije da kore otpuste.

Evo potrebnih sastojaka.

Za kore:

  • jaja
  • kiselo vrhnje
  • glatko brašno
  • šećer
  • prašak za pecivo.

Za kremu:

  • mlijeko
  • maslac
  • kakao
  • oštro brašno
  • tamna čokolada
  • šećer.

Za glazuru:

  • čokolada
  • maslac.

Priprema

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na 7 jednakih dijelova. Razvaljajte kore u oblik pravokutnika pa ih ispecite. Sada krenite s kremom: umiješajte sastojke pa ju ukuhajte, a na kraju dodajte čokoladu. Toplom kremom nadjenite kore pa ostavite da se sve ohladi. Nakon što se kolač ohladio, vrh prelijte glazurom. Točne mjere i korake u pripremi pogledajte ovdje i ispecite je danas kako biste u njoj uživali sutra. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.