Ovo je tradicionalni recept za omiljene "poderane gaće", evo kako su se nekoć radile

Foto: Slatka kuharica

U JUČERAŠNJOJ epizodi treće sezone kulinarske emisije Slatka Kuharica, slastičarka Petra Jelenić zaputila se u Vinkovce. Tamo ju je dočekala gospođa Janja, koja je podijelila tradicionalni recept za slavonski desert - poderane gaće. 

Ovo je jednostavno jelo iz starinskih kuhinja, a zapravo se radi o dizanom tijestu napravljenom od osnovnih sastojaka poput brašna, jaja, kvasca, vode ili mlijeka, koje se potom prži u dubokom ulju. Nakon prženja, "gaće" se obično posipaju šećerom u prahu. Naziv se odnosi na rastrgano tijesto koje prženjem dobiva karakteristične, neuredne oblike. 

Ovaj se desert već generacijama priprema uz obale Bosuta, a gospođa Janja kao mjeru koristi litru vode, dok se brašno dodaje "koliko popije". Tijesto se mijesi do savršene mekoće, a nakon što odstoji i udvostruči se, reže se na lepinjice koje se prže dok ne postanu zlatne boje i hrskave. 

Potrebni sastojci

  • voda
  • mlijeko
  • kvasac
  • šećer
  • sol
  • brašno
  • ulje

Kako se pripremaju

U vodu dodajte mlijeko pa u toj smjesi otopite kvasac. Dodajte šećer i sol, pa malo-pomalo dodajite brašno dok ne zamijesite srednje čvrsto tijesto. Pred kraj dodajte ulje. Tijesto izradite pa stavite dizati dok se ne udvostruči. 

Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu površinu pa razvaljajte u pravokutan oblik. Izrežite lepinjice i pustite da se malo dignu, pa ih pržite u vreloj masti. Kada jedna strana postane zlatno-žute boje, okrenite na drugu stranu. Pržene izvadite na papirnati ručnik kako bi upile višak ulja, a servirajte ih posute šećerom u prahu. 

Isprobajte ove lepinjice u bilo koje doba dana, a možda vas i podsjete na djetinjstvo. Detaljan recept nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.