JELA na žlicu uvijek je dobro uvrstiti u svoj jelovnik, i to po mogućnosti što više. Odlučili smo da nećemo čekati samo kišne dane za kuhanje u loncima, ali pod uvjetom da kuhanje i čišćenje kuhinje možemo obaviti u manje od sat vremena, jer ipak je radni tjedan.
Kako bi jela na žlicu bila brže gotova, predlažemo korištenje zamrznutog ili konzerviranog povrća, uz dodatak povrća poput mrkve i krumpira, te po želji mesa. Jela na žlicu ove vrste zapravo su jedna od najbrže gotovih jela, a sigurno ćete pripremiti količinu koja će vam izdržati i idući dan. Niže pogledajte neke naše prijedloge.
1. Mahune na čušpajz
Za ove vam mahune treba oko pola sata, a od sastojaka pripremite luk, mrkvu, češnjak, koncentrat rajčice i naravno - mahune. Možete ih pripremiti i s mesom ili s odvojenim mesom poput faširanaca ili kuhanih kobasica. Svakako su dobar izbor za brz i kompletan obrok u kojemu ćete uživati. Evo recepta.
2. Brzi grah s kobasicom
Iako se ovaj brzi grah priprema s onim iz konzerve, možete koristiti i svoj tako da ga skuhate ranije, pa ga koristite za ovakvo jelo preko tjedna. Za stvarno dobar grah važno je barem malo dimljenog mesa, pa pripremite ono koje imate, ali možete koristiti i hamburger. Kombinirajte ga s kobasicama, najčešće se koriste kranjske, ali možete i neke druge (recimo, češnjofke). Ovaj se grah priprema 5 minuta, a kuha se oko pola sata. Evo recepta.
3. Grašak s noklicama
Jednostavno jelo koje nas podsjeća na djetinjstvo, a gotovo je u tren - u samo 25 minuta. Kada stavite kuhati grašak, pripremite noklice i skuhajte ih s graškom. Ovo jelo je dobro pripremiti i u većoj količini, a uz dodatak mesa bit će i malo jači obrok. Pogledajte recept.
4. Varivo od ječma
Ječam je svestrana žitarica koja se nekoć puno koristila, a kako su se jela s ječmom i malo dimljenog mesa često pripremala u selima, smatralo ga se sirotinjskim, ali superzdravim jelom. Brzo se kuha, a možete mu dodati i grašak, krumpir i nešto mesa koje imate. Ječam možete kombinirati s raznim povrćem (osim s grahom, i s krumpirom, batatom, mahunama, graškom, porilukom, slanutkom), a jela s ječmom ne zahtijevaju zapršku. Recept za ovo jednostavno varivo se nalazi ovdje.