Počeo je Burger Festival Zagreb, donosimo detaljan pregled ponude i cijena

Foto: Hana Kajari/Index

POČEO JE zagrebački Burger Festival koji se ove godine održava na Trgu dr. Franje Tuđmana od 10. do 20. listopada, a dolazi s 13 kućica, na kojima će ljubitelji vrhunskih gurmanskih burgera sigurno pronaći nešto za sebe. Danas smo ga posjetili kako bismo vidjeli što sve nude, a u nastavku donosimo detaljan vodič kroz ovogodišnji zagrebački Burger Festival - od ponude do cijena.

Institut za burgere by Mate Janković

Jankovićev Institut za burgere na zagrebački je Burger Fest stigao sa svoja tri smash burgera - Classic cheese smash za 8 eura, Onion cheese smash s džemom od luka za 8.50 eura i Bacon cheese smash s pancetom, također za 8.50 eura. U ponudi imaju i klasične krumpiriće za 3.50 eura te krumpiriće s majonezom, parmezanom i vlascem za 4.50 eura.

Za početak smo odlučili igrati na sigurno i uzeli smo Classic cheese smash, napravljen od 100 posto junetine iz lokalnog uzgoja, s cheddar sirom, smokey ketchupom, iceberg salatom, kiselim krastavcima i rajčicom, u mekom burger pecivu - i nismo pogriješili. Meso je bilo savršeno pečeno, a svi su se okusi savršeno stopili.

Chef's Burger by Ivan Pažanin

Sljedeća je na redu bila kućica Chef's Burger by Ivan Pažanin, koja u ponudi ima sve Pažaninove klasike, ali malo dorađene, s pecivom od krumpirovog tijesta. Ovdje su Original cheese 2.0 s cheddar sirom za 8 eura, Creamy pomodoro 2.0 za 8.50 eura i popularni Crispy kapula 2.0 s džemom od luka za 9 eura. U ponudi su i klasični krumpirići za 3.50 eura te krumpirići s majonezom od tartufa za 4.50 eura.

Iako je Crispy kapula obožavani klasik, ovog smo puta morali probati Creamy pomodoro, koji svi hvale. Napravljen je od 100 posto junetine iz lokalnog uzgoja, s cheddarom, basil garlic majonezom, krem sirom, ljubičastim lukom, rikolom i još jednim dodatkom koji nas je apsolutno oduševio - džemom od cherry rajčica. Kada bismo se ponovno vraćali, sigurno bismo odabrali isto.

Picnic Mingle & Fun

Picnic Mingle & Fun u svojoj ponudi ima četiri burgera i tri vrste krumpirića. Blackie burger s lukom i čipsom od pancete košta 9 eura, Blue cheese burger s gorgonzolom i chutneyjem od smokve i Smokey cheese burger sa smokey majonezom 9.50 eura, a imaju i burger od kozica, koji košta 10.50 eura. Od krumpirića, tu je klasični pomfrit od batata za 4 eura, pomfrit od batata s BBQ umakom za 5 eura te onaj s umakom od tartufa, također za 5 eura.

Mi smo probali njihovo signature jelo za koje smo dobili samo preporuke, Blackie burger, a zanimljivo je da su i njihova peciva za burgere od krumpirovog tijesta. Ovaj 100 posto juneći burger savršeno se sljubio sa slatkastim, domaćim umakom od senfa i meda, karameliziranim lukom, cheddarom i čipsom od pancete.

Good Food

U ponudi Good Food su četiri burgera - Fresh feta s fetom, salatom i rajčicom za 9 eura, Caprese pesto s mozzarellom, rajčicom i pestom za 9 eura, Old fashioned s cheddarom, pancetom i karameliziranim lukom za 10 eura te Crispy chicken slaw, jedan od dva pileća burgera na ovom Burger Festivalu, a on košta 9 eura.

Za promjenu smo odabrali upravo taj pileći, s hrskavim pilećim fileom, cheddar sirom, odličnom coleslaw salatom, prženim lukom i slatko-kiselim umakom i nije nas razočarao. Ako vam burgeri nisu dosta, u ponudi imaju i klasične krumpiriće za 3.30 eura te pomfrit od batata za 4.20 eura.

Burger Bar

Još jedan burger koji nas je oborio s nogu je onaj iz Burger Bara. Oni u ponudi imaju Smoked chilli s junećim odreskom, kiselim krastavcem, prženim lukom i domaćom majonezom za 10.10 eura, Bacon deluxe s junećim odreskom, prženom slaninom, cheddarom i njihovim domaćim umakom za 9.50 eura te Prime burger s junećim odreskom, prženom slaninom, cheddarom i majonezom za 11.50 eura.

Nas je ipak oduševio onaj četvrti, Signature 2.0 burger, a pokazali su nam i kako ga rade - na tostirano brioche pecivo s maslacem poslože rukolu s jedne strane, a drugu stranu namažu domaćom majonezom, koja se zaista osjeti, a za to vrijeme peku juneći odrezak na koji, kada je pečen, stave gorgonzolu, karamelizirani luk i pancetu. To još malo peku, a rezultat je burger za prste polizati.

Thai Thai Streetfood

Thai Thai Streetfood u ponudi ima dva burgera - Pad Thai beef burger s junećom pljeskavicom, umakom od kikirikija, cheddarom, azijskom coleslaw salatom te ukiseljenim lukom i kikirikijem za 9.90 eura te Tom Yum beef burger s junećom pljeskavicom, umakom, slaninom, cheddarom, rajčicom, krastavcima i lukom, također za 9.90. Mi smo probali prvi, a ako volite nešto deblje pljeskavice u burgerima i jela s kikirikijem, oduševit će vas.

Ipak, svidjelo nam se što u ponudi imaju i bao bunse za 8 eura te pileći pad thai za 10 eura, a ako se zaželite slatkog, tu je i Mango sticky rice, mango s ljepljivom rižom i kokosovim mlijekom za 9 eura, kao i ledeni bubble čajevi raznih okusa, za 3.30 eura.

Bold.Burger

Bold.Burger novo je ime na burger sceni, no ako je suditi po onome što su pripremili na Burger Festu, čeka ih veliki uspjeh. U ponudi imaju pet burgera - klasični Cheeseburger za 8.60 eura, Bacon burger za 8.80 eura, Kaj burger s mozzarellom i kajmakom za 8.60 eura, Spicy burger s papričicama i Gochujang umakom za 8.60 eura, a nas je zaintrigirao Brisket burger.

Košta 10 eura, a napravljen je od dimljenog brisketa u burger pecivu, s njihovim posebnim bold brisket umakom, kiselim krastavcima i ukiseljenim lukom. Ovo nije burger kakav ćete probati u bilo kakvom burger baru i to nam se sviđa, a ako vam se jedu i krumpirići, prodaju i domaće krumpiriće  za 2.80 eura.

Guloso Burgers & More

Sljedeći na redu bili su burgeri s kućice Guloso Burgers & More, koji su u nekoliko navrata osvajali nagrade. U ponudi imaju četiri burgera, Huncut za 11 eura, s dimljenim sirom, kiselim jalapeño papričicama, tortilja čipsom i Gochujang majonezom, Smoked za 10 eura, sa slaninom, sirom, krastavcima i BBQ umakom te Old School burger za 8.50 eura, s cheddar sirom, kiselim krastavcima, kečapom i senfom.

Mi smo probali Cheesy special burger za 9 eura, koji je osvojio prvo mjesto na beogradskom Burger Festivalu prošle godine, a riječ je o junećem burgeru u pecivu od krumpirovog tijesta, s cheddarom, karameliziranim lukom, Edamer sirom i posebnim Guloso umakom. Ljubitelje sira ova će kombinacija definitivno oboriti s nogu.

Oui Chef on Wheels

Oui Chef on Wheels u ponudi ima tri fantastična burgera zanimljivih naziva - Kravlje ludilo vol.2, s junećim mesom, matovilcem, džemom od luka, krastavcima, sirom i BBQ umakom za 9.50 eura, Nima tice do prasice vol 2., sa sporo pečenom vratinom u sourdough foccaci, s umakom od senfa i meda, rikulom i coleslaw salatom, te Pobuna u kokošinjcu, s hrskavim pilećim fileom, umakom, lukom, salatom i ribanim sirom.

Mi smo probali Nima tice do prasice i definitivno se razlikuje od svega što možete pronaći na ovogodišnjem Burger Festivalu, a budući da smo veliki ljubitelji piletine, i ovdje smo morali probati njihov pileći sendvič, koji je bio savršeno hrskav. U ponudi još imaju i pržene krumpiriće za 3.50 i 4 eura, a ako poželite nešto slatko, nude i cannolije u tri okusa, za 7 eura.

Grof Lovski

Ako ste ljubitelj mesa od divljači, nemojte zaobići kućicu Grof Lovski, na kojoj smo probali jedan od boljih burgera. U ponudi imaju Lovski burger s mesom divlje svinje za 9.80 eura, Smash burger s mesom jelena za 9.80 eura, Zvrk roštiljku s mesom divljači za 9.30 eura i Šiš birger s mesom jelena za 8.80 eura.

Nas je oduševio Smash burger s mesom jelena u brioche pecivu sa žutim umakom, sirom, pancetom, prženim lukom i kineskim kupusom, a zanimalo nas je i kakav je šiš burger - također s mesom jelena, kajmakom i somunom. Jednostavno i bez previše filozofiranja, s fokusom na meso, i, najbitnije, vrlo ukusno.

Ice Crone

Najbolje smo sačuvali za kraj, a to su slastice i jedno konkretno jelo s kućice Ice Crone. Tamo smo prvo naručili njihove poznate ćevape u brioche pecivu s kajmakom koji su još bolji nego što ih pamtimo s Adventa, a koštaju 7.50 eura. Ipak, najviše smo se veselili njihovim Ice Crone sladoledima u kroasanu.

Morali smo naručiti sva tri okusa, a u ponudi imaju sladoled od vanilije s pistacijom, sladoled od vanilije s karamelom i lješnjakom te sladoled od čokolade s Nutellom i lješnjacima, a svi koštaju po 6 eura. Kombinacija mekanog soft serve sladoleda i hrskavog kroasana i ovog nas je puta osvojila, a naši su favoriti definitivno onaj s pistacijom i onaj s Nutellom.

Trajanje: od 10. do 20. listopada
Lokacija: Trg Franje Tuđmana, Zagreb
Radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 00:00
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.