Popis svih novootvorenih mjesta u Zagrebu ove godine (i onih koja još čekamo)

Foto: Karlo Klasić/Luka Šangulin/Index/Instagram

ZAGREB iz tjedna u tjedan postaje sadržajno bogatiji kad su u pitanju restorani, pekarnice, pa i mesnice i slični lokali. Zato smo za lakšu orijentaciju sastavili popis novootvorenih mjesta od početka ove godine, kao i onih čije otvorenje još čekamo, bilo ono bliže ili dalje. Na popisu nisu tzv. ghost restorani, već samo oni u koje možete fizički ući.

1. Bekal (Kostelska 11)

Restoran na Trešnjevci 09. ožujka otvorili su Matija Turković i Tvrtko Šakota, a kao važan faktor koji ovo mjesto razlikuje od ostalih ističu način pripreme hrane - na otvorenoj vatri.

2. Boogie Lab (Kneza Borne 26)

U novom zdanju nedaleko od Glavnog kolodvora, u Parku kneževa,15. ožujka se otvorio Boogie Lab. Za hranu se brine ekipa iz Kroštule, a funkcioniraju kao pekarnica, mjesto za doručak i brunch, bistro za ručak i bar s tapasima i pizzama za noćne ptice.

>> Više o ponudi i tko stoji iza cijele priče

3. Bread Club (Britanski trg 9)

Peta lokacija najpopularnije zagrebačke majstorske pekarnice 01. ožujka otvorena je na Britancu. U ponudi inače imaju svašta, od "najobičnijeg" kruha do cruffina sa sezonskim punjenjima i dodacima, brioche peciva za burgere i američkih keksa s matchom, slavnog kroasana s bademom ili makovnjače.

>> Popis svih Bread Club lokacija

4. Fisherija (Trakošćanska 42)

Krajem veljače otvorena je njihova šesta poslovnica, na Trešnjevci, u Trakošćanskoj ulici. Nude smrznutu ribu, sushi boxove i jela za van koja su relativno nedavno uveli u ponudu.

>> Probali smo nova jela iz Fisherije za kojima je nastala pomama. Evo dojmova

5. Matsu (Domobranska 27)

Asian fusion restoran Matsu postoji već u Zaprešiću, no otvoren je 09. veljače i u Zagrebu u Domobranskoj ulici (Sv. Duh).

"Iza ove fusion priče stoji velika ljubav prema azijskoj hrani i želja da vam približimo egzotične okuse i arome koje ćete brzo zavoljeti. Azijska kuhinja obiluje povrćem i ribom, a svaki puni tanjur pravo je umjetničko djelo. Između kineskih, japanskih, korejskih i indijskih specijaliteta teško je odabrati, zato vam pripremamo najbolje iz svake kuhinje! Na našem meniju pronaći ćete egzotični fusion pomno odabranih jela; gyoze, bao bunse, spring rolice, toplo hladne salate, curry, razne wokove i zanimljive deserte kao što su slatke spring rolice ili nezaobilazni mochi", piše na njihovom webu.

6. Mime's pizzeria (Petrinjska 44)

U pogonu je tek koji dan i na društvenim mrežama ili Googleu za sada je nemoguće naći dojmove gostiju, kao ni stranicu pizzerije ili bilo koji podatak koji uključuje riječ "pizzeria" prije imena Mime's. Ono po čemu se Mime's ističe je način pripreme tijesta koje je zapravo kombinacija tradicionalne napoletane i romane, kažu iz pizzerije.

7. N'oublie (Brune Bušića 16)

Catering Zvona nedavno je predstavio svoju prvu slastičarnicu, a otvorena je u Novom Zagrebu, točnije u kvartu Središće. Nude razne slastice (u ponudi su i sirove torte) i peciva, a vrlo primamljivo izgledaju i kutije s miksevima kolača.

>> N'oublie - nova zagrebačka slastičarnica s jako zanimljivim kolačima i pecivima

8. Orijent (Froudeova 1)

Popularna zagrebačka slastičarnica koja je bila prvo u Maksimirskoj, gdje je još uvijek, pa kratko i u centru grada u Petrinjskoj, odmah kod Trga bana Jelačića, 17. ožujka je otvorila lokal u Novom Zagrebu, točnije u kvartu Siget, na adresi Froudeova ulica 1.

>> Orijent se otvorio na novoj adresi. Imaju 4 nova kolača, jedan košta 4.05 eura

9. Pita Cut (Dužice 30)

Na Trešnjevci je popularni Pita Cut s pitama ispod sača otvorio drugu prodavaonicu (prva je na tržnici na Utrini). Osim dobro poznatih klasika bosanske kuhinje, imaju i tikvenicu, odnosno pitu punjenu ribanim tikvicama - bez sira, koja nam je njihova najdraža pita. Baš prije par dana najavili su kako se vraća u ponudu s obzirom na to da je ovo sezonska pita.

>> Sarajevo je sad još malo bliže: Pita Cut otvorio lokal na Trešnjevci

10. Salo (Opatovina 13)

Ova pekarnica/brunch bar, iza koje stoje slastičarka Petra Jelenić, chef Tvrtko Šakota i Matija Powlison Belković iz pržionice kave Cogito, otvorena je 12. siječnja, a u centru pažnje tamo su salenjaci Petre Jelenić i kruh od kiselog tijesta Tvrtka Šakote. Salo je nerijetko krcato, a po novom rade četiri dana tjedno, od srijede do subote.

>> Što sve nudi Salo na Dolcu i put od ideje do realizacije

11. Squad Burgers (Ilica 148)

Krajem veljače kod Trga Franje Tuđmana, odmah kod tramvajske stanice, otvorio se mali burger bar koji nudi slajdere (eng. slider). Za razliku od hamburgera, tvrde američki stručnjaci, koji se rade pečenjem mesa na grill ploči ili roštilju, a zatim stavljanjem na pecivo, slajderi počinju dobro nauljenom tavicom i kuglicom mljevenog mesa koja se stisne na tavi/grill ploči (obično popraćeno malom šakom luka koji se uprži u meso dok se ono peče). Ovdje u ponudi imaju osam vrsta slajdera, a uz to i tzv. vafl pržene krumpiriće.

>> Bili smo u novom zagrebačkom slider baru o kojem svi pišu hvalospjeve

12. Stari kotač 2 (Medulićeva 6)

Jedna od najpoznatijih roštiljarnica u Zagrebu osim u Prečkom, gdje je već desetljećima, od 03. travnja ima i lokal u centru grada, to jest u Medulićevoj ulici.

"Kao što već mnogi znaju, naši ražnjići, pljeskavice i ćevapi glavni su razlozi zbog kojih se poteže u Prečko iz svih dijelova po svoju porciju nostalgije. Sigurni smo da miris našeg roštilja ne može dosegnuti sve krajeve svijeta, ali zato dobar glas može. Uvjerite se u spoj tradicije, kvalitete i jedinstvenog okusa", kažu za sebe iz Starog kotača.

13. Tamam (Tuškanova 22)

Još pita i bureka jer Zagreb ih očito stvarno voli. Tamam je lokal otvoren nedaleko od tržnice Kvatrić, kod parka Bartola Kašića. Nude burek, sirnicu, zeljanicu i krumpirušu, a jedna pita košta oko 3 eura.

>> Probali smo burek, sirnicu, zeljanicu i krumpirušu iz novog hit mjesta u Zagrebu

14. Thai Thai (Varšavska 10)

Novi tajlandski restoran otvorio se u strogom centru Zagreba. Radno mu je vrijeme svaki dan osim nedjelje od 11 ujutro do pola 9 navečer. Na meniju imaju gyoze (7 eura), spring rolice (5 eura), curryje po 9 i tom yum za 5 eura.

>> Ocvali smoothie bar postao je tajlandski restoran. Prilično dobra transformacija

15. The Meat (Britanski trg 8)

Osim Bread Cluba, na zagrebačkom Britancu otvorio se i The Meat, a to mu je treća lokacija. Mesnica je to za ljubitelje kvalitetnih, ali i skupljih komada mesa poput odležanih odrezaka govedine ili kotleta crne slavonske svinje. Imaju i kobasice, čvarke i pripadajuće trajnije proizvode.

>> Otvorio se The Meat na zagrebačkom Britancu, treći u gradu

16. Točkica (Maceljska ulica 21)

Bistro koji je svježe otvoren na zagrebačkoj Remizi, a bazira se na tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji.

"Bistro Točkica je zamišljen kao restoran gdje će se kuhati tradicionalna hrvatska jela s ozbiljnim pristupom, na razini najboljih modernih restorana. Domaća hrana poznata svima, ali s jednakom posvećenosti kako su ju nekada pripremali za biskupe, vlasteline i grofove", kažu iz Točkice.

>> Otvorio se novi bistro - Točkica. Nudi tradicionalna jela, pogledajte kakve su cijene

17. Wirtshaus (Gračanska cesta 112)

Prvi austrijski restoran Zagreb je dobio sredinom veljače, odnosno na samo Valentinovo. Nudi neke austrijske klasike poput bečkog šnicla, telećeg gulaša, tafelspitza, štrudle od jabuka, germknedli i Sacher torte.

>> Bili smo u novom austrijskom restoranu u Zagrebu

Otvorenja koja još čekamo

Ovdje je i pet mjesta čija su otvorenja tek najavljena. Za neke su najavljeni i datumi, dok za druge nije sigurno kad bi nas točno trebali razveseliti.

1. But (Margaretska 1)

Na mjestu gdje je Mate Janković otvorio Sol, prije no što se preselio u Johann Franck na glavnom zagrebačkom trgu, trebao bi se otvoriti But, za sve ljubitelje dobrog mesa. But bi trebao biti The Meatova prodavaonica i kušaonica, no detalji još nisu poznati. Na zidu ispred ulaza već je postavljen i znak, pa se nadamo da uskoro otvaraju.

>> U Zagrebu se na dobro poznatom mjestu uskoro otvara BUT

2. Koi (Gajeva 10)

Cijeli Zagreb je početkom ožujka brujao o novom restoranu koji bi se ove godine trebao otvoriti na mjestu gdje je bio Brewdogs, američki restoran i sportski bar koji je nedavno zatvoren. U samom srcu grada, u Gajevoj ulici, uskoro bi se trebao otvoriti novi projekt Davora Bienenfelda, azijski restoran koji bi trebao nositi ime Koi.

3. Le Kolač (Branimirova 41)

U Parku kneževa, sa suprotne strane zgrade od Boogie Laba (ona koja gleda na Branimirovu), već se neko vrijeme najavljuje otvorenje Le Kolača pastry chefa Roberta Hromalića, a kako saznajemo, to će se dogoditi 09. svibnja. Inače, Le Kolač već godinama ima lokal nedaleko od Petrove crkve u Vlaškoj ulici.

4. Proof33 (Ilica 33)

Zagrebačka Ilica trebala bi dobiti još jednu malo finiju pekarnicu, u kojoj će se između ostalog cijele godine moći kupiti krafne Janje Benić, do sada dostupne jedino za vrijeme sezone krafni u ultrapopularnom Broom44 na Dolcu. Iako je otvorenje najavljeno za kraj ožujka, Proof33 još nije ugledao svjetlo dana. Nadamo se da hoće uskoro.

>> Proof33: Zagrepčani će slavne Janjolinkine krafne sada moći jesti cijele godine

5. Purple Monkey (Tomašićeva 6)

Na mjestu zatvorenog Marketa2 u Tomašićevoj (kod Martićeve) najavljeno je otvorenje Purple Monkeyja, no nismo sigurni kad će se to dogoditi. Riječ je o Asian fusion ghost restoranu (rade samo dostave), a popularnost im je porasla nakon sudjelovanja na festivalima i zagrebačkom Adventu.

>> Zatvorio se restoran Market 2 u Tomašićevoj u Zagrebu, dolazi Purple Monkey?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.