Postoji trik zbog kojeg kolači od limuna postaju još mirisniji, prejednostavan je

Foto: Shutterstock

AKO volite kolače od limuna i želite da se taj limun što više osjeti, probajte ovo. Iako zvuči jako banalno, vrlo je korisno. Kad pripremate sastojke, šećer i naribanu limunovu koricu dobro utrljajte jedno u drugo prstima. Kristali šećera će osloboditi sva ulja iz limunove korice koja će kolaču dati intenzivniji miris i okus.

Zašto uopće koristiti limun u kolačima?

Kad je riječ o limunu i drugom citrusnom voću, čar im daje aromatična vanjska kora. Limun čine vanjski žuti sloj - tzv. korica, zatim dolazi bijela srž (koju većina ljudi ne jede jer je gorkog okusa), a unutar toga je sam plod (sa sokom, pulpom i sjemenkama).

U kulinarskom jeziku kora je zapravo vanjska koža nakon što je naribana ili isjeckana na fine komadiće - čin koji oslobađa ta ulja. Okus korice je koncentriraniji od okusa soka i sadrži dašak gorčine. Prosječni limun dat će otprilike jednu žlicu soka.

Obavezno dobro operite limun izvana kako biste uklonili pesticide i kupujte organsko koliko je to moguće. Također, ako imate recept koji zahtijeva i koricu i sok, prvo, logično, naribajte limun, a zatim iscijedite sok. Pokušati naribati koricu s iscijeđenog limuna neugodan je i neučinkovit postupak (govorimo iz iskustva).

Da biste što prije mogli isprobati ovaj naš trik s početka teksta, u nastavku vam donosimo par zgodnih recepata koji koriste koricu limuna.

Obični kolač od limuna

Kolač od limuna i šljiva

Muffini od limuna

Madeleines

Grozdanine prhke školjkice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.