Prhko tijesto za pitu vam se raspada? Nije kraj svijeta! Spasite ga ovim trikovima

Foto: Shutterstock

MIRISNA pita od jabuka, slatka sa sirom ili pak slani quiche s porilukom, špekom, paprikom, šunkom, sirom... Uh, sad smo gladni. Uglavnom, da se vratimo na ono što smo krenuli pisati - dio svih tih divnih pita je prhko tijesto kao podloga. Nemali smo broj puta po raznim blogovima naišli na recepte koji imaju vrlo štur opis pripreme tog tijesta.

"Zamijesite tijesto" ili "sjedinite sastojke" bit će dovoljna uputa iskusnim zaljubljenicima u kuhanje, ali puno rjeđe onima koji se u kuhinji ne zadržavaju previše.

Ako ste nekad imali okršaj s neposlušnim prhkim tijestom, dobro znate kako zna biti teško dobiti elastični finalni proizvod. Srećom, za sve postoji rješenje. Ako muku mučite s tim da sastojke oformite u kuglu, dobro će vam doći naši savjeti.

1. Brašno

Nemojte koristiti čisto glatko brašno jer tijesto na kraju neće biti prhko kako bi trebalo biti. Isto vrijedi za kekse u stilu linzera, prhkih kiflica i vanilica. Oštro je bolji izbor, a za onu prhkost koju želimo koristi se bijelo pšenično. Naravno da u obzir dolaze i druge vrste brašna, no rezultat neće biti isti.

2. Maslac/mast

Što god da koristite, nemojte da bude toplo. Maslac mora biti hladan, najbolje narezan na kockice, a isto vrijedi za mast (osim ovog da mora biti narezana na kockice). Rukama ili napravom/nožem za izradu prhkog tijesta razmrvite masnoću u brašnu kako biste dobili mrvičastu smjesu pa tek onda dodajte ostale sastojke.

3. Jaje/žumanjak

Koristite li samo žumanjke, tijesto će biti prhkije, a ako stavljate cijelo jaje, bjelanjak će masu učiniti kompaktnijom.

>> Recept za quiche iz male majstorske pekarnice Bekeraj

4. Kiselo vrhnje

U kiselom vrhnju leži tajna uspjeha - kako da se tijesto oformi u lijepu kuglu, a kasnije bez problema razvalja. Par žlica, to je mjera koja je savršena za količinu tijesta za jedan protvan srednje veličine. U nekim se receptima koristi mlijeko ili voda, no uz dodatak kiselog vrhnja svakako ćete dobiti gipko tijesto.

>> Recept za prhku slatku pitu od svježeg sira

5. Odmaranje i valjanje

Tijesto nemojte nepotrebno dugo mijesiti. Kad dobijete glatku kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Kad se odmori, tada je možete razvaljati na dobro pobrašnjenoj površini, a nije loše ni pobrašniti valjak za tijesto.

Recept po kojem nam prhko tijesto uvijek uspijeva možete pronaći na ovom linku. I zapamtite - nemojte se bojati dodati koju žlicu kiselog vrhnja kad radite i po bilo kojem drugom receptu, a tijesto se nemilice mrvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.