RASPUCANCI su popularni, dekorativni keksići poznati po karakterističnom izgledu - pukotinama koje se formiraju na površini tijekom pečenja. Osim što su vizualno privlačni, ovi keksići su mekani iznutra, a izvana imaju tanku, hrskavu koricu.
Najčešće se rade upravo ovakvi čokoladni, iako volimo i neke druge varijacije poput limuna ili pistacija.
Potrebni sastojci
Za keksiće pripremite sljedeće sastojke.
- jaja
- maslac
- šećer
- tamna čokolada
- ekstrakt vanilije
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- sol
Za uvaljati keksiće pripremite:
- kristal šećer
- šećer u prahu
Kako se pripremaju
Otopite maslac i čokoladu, a kad se smjesa prohladi, dodajte razmućena jaja i dobro izmiksajte. Dodajte šećer, pa postepeno dodajte i brašno. Smjesu ohladite u hladnjaku, pa potom oblikujte male kuglice. Prvo ih uvaljajte u kristal šećer pa u šećer u prahu. Kuglice razmaknite jednu od druge na limu za pečenje (širit će se) pa ih stavite kratko peći.
Detaljan recept pronađite ovdje.