DANAS je svjetski dan vegetarijanstva, a za tu priliku pripremili smo listu prijedloga za ručkove bez mesa.
Da podsjetimo, biti vegetarijanac znači slijediti prehranu koja isključuje meso i ribu, ali uključuje širok spektar namirnica: povrće, voće, žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Iako mnogi misle kako vegetarijanska prehrana nije dovoljno zasitna, to nije točno - pravilno izbalansirani vegetarijanski obroci mogu biti vrlo hranjivi i zasitni, a posebno kada sadrže zdrave masnoće i visokoproteinske namirnice.
Preporuka za zdravu (i bezmesnu prehranu) je kombinirati proteine i ugljikohidrate poput leće s kvinojom ili graha s cjelovitim žitaricama. Jedna supernamirnica koja je izvor zdravih masti je avokado, koji pomaže u održavanju energije i produljuje osjećaj sitosti pa ga je uvijek dobro uključiti u prehranu.
1. Rižoto od vrganja
Sezona je gljiva, a rižoto je jedno od najjednostavnijih jela pa ga volimo pripremati bilo koji dan u tjednu. Gljive zamjenjuju meso, tako da je uz salatu ovaj ručak kompletan. Recept pogledajte ovdje.
2. Prisiljeno zelje
Recept za zelje "na crveno" kakvog su i naše bake pripremale, i to najčešće bez mesa. Zasitno je i pravo jelo za hladnije dane. Evo tradicionalnog recepta.
3. Penne marinara
Uvijek imamo barem jedan dan u tjednu kada nemamo previše vremena pa je tjestenina najbrža (ali i najukusnija) opcija. Penne marinara je talijanski klasik, isprobajte ju prema ovom receptu.
4. Kremasti povrtni rižoto
Kao što smo već rekli, rižoto je, poput tjestenine, jedno od najbrže gotovih jela, a za ovaj možete kombinirati povrće koje imate kod kuće i tako ga potrošiti. Evo recepta za inspiraciju.
5. Zapečene mahune
Za ovo comfort food jelo blanširajte mahune i zapecite ih s vrhnjem, sirom i krušnim mrvicama. Recept pogledajte ovdje, garantiramo da ćete ga raditi redovito.
6. Gulaš od krumpira
Ujesen volimo jela na žlicu, a posebno poput ovoga koje će vas vratiti u djetinjstvo. Krumpir, mrkva i grašak su odlična žlična kombinacija, a recept pogledajte ovdje.
7. Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica
Zapečeno povrće je dobra forma u vegetarijanskim jelima, zbog sira su zasitnija, a u ovom slučaju glavnu ulogu igra cvjetača. Raskošno je pa se mesa nećete ni sjetiti. Recept pogledajte ovdje.
8. Povrtne lasagne
Omiljene lasagne imaju puno verzija, a jedna od omiljenih upravo nam je ova povrtna. Možete pripremati i onu sa špinatom, jednako je dobra. Recept se nalazi ovdje.
9. Vege varivo od graha
U ovom se varivu kombiniraju grah, kukuruz i rajčice, a jednom kada probate, radit ćete ovo varivo redovito. Inače, iste sastojke možete koristiti i za tortilje ili ih pripremiti od ostataka ovog jela - ovisno o gustoći variva. Recept se nalazi ovdje.
10. Pržena riža
Originalnog naziva fried rice, ovo je jelo jedno od onih u kojemu možete iskoristiti namirnice od prethodnog dana - poput kuhane riže ili povrća koje imate kod kuće. Sve se prži na maslacu i jako je jednostavno za pripremu. Mi ju radimo prema ovom receptu.