Sedam praktičnih savjeta Lidije Bastianich za sve kuhare amatere

Foto: Unsplash

LIDIJA Bastianich je svjetski poznata kuharica s točno pet desetljeća iskustva u ugostiteljstvu. Rodom je iz Pule, ali je kao dijete s obitelji emigrirala u SAD. Specijalizirala se za talijansku i talijansko-američku kuhinju, a ugled je stekla stručnošću i hranom visoke kvalitete. Ovih sedam praktičnih savjeta podijelila je sa svima koji kuhaju u vlastitom domu kako bi poboljšali svoje vještine i općenito više uživali u pripremanju hrane.

1. Poštujte godišnja doba

Kvaliteta sastojaka koje koristite je ključna. Namirnice koje su kupljene dok su u sezoni imaju najbolji okus, hranjivu vrijednost i cjenovno su pristupačnije. Najbolji način za nabavku proizvoda koji su trenutno u sezoni je kupovina na lokalnim poljoprivrednim tržnicama, na koje poljoprivrednici sami dolaze prodavati svoje proizvode.

Kako biste bili sigurni da je nešto svježe, dodirnite proizvode koje kupujete. Artičoke, koje su najbolje u svibnju, trebale bi škripati među prstima. Mahune, koje su u sezoni sredinom ljeta, trebale bi puknuti kada se saviju. Patlidžani, u sezoni kasnije tijekom ljeta, trebaju biti čvrsti i sjajni.

2. Kušajte dok kuhate

Često kušajte hranu dok kuhate kako biste bili sigurni da neće biti iznenađenja kada jelo bude gotovo. Ublažite prezačinjenu hranu mliječnim proizvodima ili maslacem. Dodajte malo meda kako biste uravnotežili začine.

Ako ste slučajno dodali previše soli, možete ili dodati više svih ostalih sastojaka, što će razrijediti postotak soli u jelu, ili ako kuhate nešto u tekućini (poput juhe ili umaka), pokušajte dodati oguljeni, sirovi krumpir koji kratko kuhajte da izvuče dio soli. U pravilu, svi se nedostaci mogu ispraviti prije noge što jelo završi na stolu.

3. Za okuse se pobrinite na kraju 

Svi volimo okus maslaca i maslinovog ulja u hrani te kuhanje obično započinjemo upravo s tim sastojcima. Ali da biste maksimalno pojačali taj okus, dodajte većinu maslaca ili ulja na kraju procesa kuhanja jer će toplina raspršiti okus. Prvo pecite kruh na roštilju, a zatim dodajte ulje. Također, maslac dodajte tjestenini ili povrću nakon što su kuhani.

4. Neka bude jednostavno

Samo zato što je neki recept kompliciran ne znači da je sam po sebi dobar. Razvijte repertoar jednostavnih jela koja ističu autentične okuse sastojaka jer ćete tako uštedjeti vrijeme bez škrtarenja na okusu. Jedno od najjednostavnijih, ali najukusnijih jela koje redovito pripremam je tjestenina sa sirom i paprom.

Ocijedite pola kilograma kuhane tjestenine, stavite je u toplu zdjelu s ribanim pecorino sirom, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja tjestenine, malo dobrog maslinovog ulja i puno krupno mljevenog crnog papra. Ne može biti jednostavnije, a ipak ima obilje okusa.

5. Pripazite na temperaturu

To je temeljna vještina. Toplina koja se primjenjuje tijekom kuhanja je ključna za uspjeh jela, s obzirom na to da teksturu – hrskavu, zapečenu, vlažnu, mekanu, viskoznu, suhu, jušnu – određuje toplina. Nikad ne podcjenjujte važnost dobrog kuhinjskog termometra. Korištenje kuhinjskog termometra može napraviti razliku između savršeno pečenog pileta i suhe, prepečene peradi.

6. Pripremite dio obroka unaprijed

Iako je dostupan u trgovinama, vikendom skuhajte veliki lonac temeljca i imajte ga na raspolaganju za vrijeme pripreme juha i umaka. Volim zamrzavati temeljac u posudama za led i čuvati u plastičnoj vrećici. Ili uberite svježe začinsko bilje iz svog vrta, stavite ga u posudu za led, napunite vodom i tako zamrznite.

Tako možete zgrabiti koju kockicu kad god vam zatreba. Ljeti također radim veliku količinu pesta sa svježim bosiljkom i zamrzavam na isti način, za upotrebu u juhama i umacima usred zime.

7. Ugodite osjetilima

Hrana se uvijek prvo doživljava očima. Dakle, kada slažete hranu, potrudite se da izgleda privlačno. Koristite obične bijele tanjure, posebno kada je hrana tamna ili komplicirana.

Nakon očiju, sljedeće osjetilo za doživljavanje hrane je nos. Stoga se pobrinite da jedina aroma u vašoj kuhinji bude miris hrane. Nemojte paliti mirisne svijeće ili koristiti jake parfeme kada kuhate ili servirate hranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.