Skupili smo najpopularnija jela koja ćemo jesti u studenom, od ručka do deserta

Foto: Shutterstock

STUDENI je počeo, a znamo ga kao mjesec u kojemu se jesen polako pretvara u zimu. Tržnice su pune namirnica koje nam u ovo doba godine trebaju - kaloričnije su i daju nam više energije, zato od njih i pripremamo jaču hranu. 

Poznajemo puno jesensko-zimskih klasika, a ovaj smo put odlučili sakupiti one najpopularnije (i koje najviše volimo), i staviti ih na jedno mjesto. 

<< Uz ove savjete, sarma će vam svaki put ispasti savršeno, a jest ćete ju danima

1. Zagorski zapečeni štrukli

Štrukli su pravi zagorski klasik, a sezona kad ih se najviše priprema je jesen i zima. Tijesto punjeno sirom je zasitno, a vrući, sočni štrukli savršeno pašu na hladne dane. Isprobajte ih prema ovom receptu

2. Juneći gulaš s knedlama od kruha

Gulaši s knedlama od kruha, jelo na koje ćete gotovo uvijek naići u planinskim krajevima. Na hladne dane će vas okrijepiti i dati vam energiju, a prije svega - uživanje u pravoj, domaćoj kuhinji. Isprobajte ovaj recept

3. Juha od vrganja

Još jedno okrepljujuće jelo kojemu se veselimo u jesen. Imamo recept obiteljskog restorana Žganjer iz Jaškova, koji ove godine slavi 50. obljetnicu rada. Recept pronađite ovdje

4. Purica s mlincima

Iako je purica s mlincima tradicionalno blagdansko jelo, u zimskim mjesecima ona se priprema i vikendima, posebno ako se okuplja više ljudi na ručku. Osim purice, s mlincima se priprema i patka ili pečeno pile. Recept za najfiniju pečenu puricu je ovdje

5. Buncek s kiselim kupusom 

Najzimskije jelo od svih navedenih je buncek, odnosno sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom. Tradicionalno se servira s kuhanim, pire ili restanim krumpirom. Kad dođu hladniji dani, pravo je vrijeme za ovo zimsko jelo, a mnogi jedva čekaju početak sezone bunceka. Sezonu smo otvorili, a recept je ovdje

6. Bundevara

Klasičan jesenski kolač s dodatkom cimeta - jednostavno se priprema i okusom podsjeća na pravu jesen. Isprobajte recept naše čitateljice, nalazi se ovdje

7. Kesten pire

Kesten pire ima mnoge obožavatelje koji jedva čekaju njegovu sezonu, a iako se popularno naručuje u slastičarnicama, vrlo ga je lako pripremiti i kod kuće. Kestene je potrebno ispeći, prokuhati, pa izblendati smjesu. Zdravi su, pa ih je dobro što više uključiti u prehranu kada im je sezona. Za ovaj recept trebat će vam 45 minuta. 

8. Međimurska gibanica

Jabuke, sir, mak i orasi pravi su jesensko-zimski sastojci, a ovaj ih tradicionalni međimurski kolač objedinjuje. Izuzetno bogat, sastoji se od četiri nadjeva, na našim prostorima je nezaobilazan. Imamo dobar recept, pronađite ga ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.