STUDENI je počeo, a znamo ga kao mjesec u kojemu se jesen polako pretvara u zimu. Tržnice su pune namirnica koje nam u ovo doba godine trebaju - kaloričnije su i daju nam više energije, zato od njih i pripremamo jaču hranu.
Poznajemo puno jesensko-zimskih klasika, a ovaj smo put odlučili sakupiti one najpopularnije (i koje najviše volimo), i staviti ih na jedno mjesto.
<< Uz ove savjete, sarma će vam svaki put ispasti savršeno, a jest ćete ju danima
1. Zagorski zapečeni štrukli
Štrukli su pravi zagorski klasik, a sezona kad ih se najviše priprema je jesen i zima. Tijesto punjeno sirom je zasitno, a vrući, sočni štrukli savršeno pašu na hladne dane. Isprobajte ih prema ovom receptu.
2. Juneći gulaš s knedlama od kruha
Gulaši s knedlama od kruha, jelo na koje ćete gotovo uvijek naići u planinskim krajevima. Na hladne dane će vas okrijepiti i dati vam energiju, a prije svega - uživanje u pravoj, domaćoj kuhinji. Isprobajte ovaj recept.
3. Juha od vrganja
Još jedno okrepljujuće jelo kojemu se veselimo u jesen. Imamo recept obiteljskog restorana Žganjer iz Jaškova, koji ove godine slavi 50. obljetnicu rada. Recept pronađite ovdje.
4. Purica s mlincima
Iako je purica s mlincima tradicionalno blagdansko jelo, u zimskim mjesecima ona se priprema i vikendima, posebno ako se okuplja više ljudi na ručku. Osim purice, s mlincima se priprema i patka ili pečeno pile. Recept za najfiniju pečenu puricu je ovdje.
5. Buncek s kiselim kupusom
Najzimskije jelo od svih navedenih je buncek, odnosno sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom. Tradicionalno se servira s kuhanim, pire ili restanim krumpirom. Kad dođu hladniji dani, pravo je vrijeme za ovo zimsko jelo, a mnogi jedva čekaju početak sezone bunceka. Sezonu smo otvorili, a recept je ovdje.
6. Bundevara
Klasičan jesenski kolač s dodatkom cimeta - jednostavno se priprema i okusom podsjeća na pravu jesen. Isprobajte recept naše čitateljice, nalazi se ovdje.
7. Kesten pire
Kesten pire ima mnoge obožavatelje koji jedva čekaju njegovu sezonu, a iako se popularno naručuje u slastičarnicama, vrlo ga je lako pripremiti i kod kuće. Kestene je potrebno ispeći, prokuhati, pa izblendati smjesu. Zdravi su, pa ih je dobro što više uključiti u prehranu kada im je sezona. Za ovaj recept trebat će vam 45 minuta.
8. Međimurska gibanica
Jabuke, sir, mak i orasi pravi su jesensko-zimski sastojci, a ovaj ih tradicionalni međimurski kolač objedinjuje. Izuzetno bogat, sastoji se od četiri nadjeva, na našim prostorima je nezaobilazan. Imamo dobar recept, pronađite ga ovdje.