Složili smo listu gulaša koji se najviše jedu u Hrvatskoj, kuhat ćemo ih ove sezone

Foto: Shutterstock

JELA na žlicu obožavamo, a sad kad je napokon stiglo pravo vrijeme za uživanje u njima, odlučili smo početi pripremati neke klasike. Popularnost gulaša u Hrvatskoj vuče korijene još iz vremena kad je dio zemlje bio pod Austro-Ugarskom Monarhijom, gdje su mađarska i srednjoeuropska kuhinja imale snažan utjecaj na lokalna jela. Mađarski gulaš postao je temelj za mnoge varijacije koje su se razvile u Hrvatskoj, posebno u sjevernim dijelovima zemlje, a u njima i danas uživamo. 

<< Stiže jesen: Imamo izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana

Sastavili smo listu onih koji su na našim prostorima najomiljeniji i koji se najčešće pripremaju - posebno u hladnijoj sezoni. 

1. Juneći gulaš s knedlama od kruha

Klasik idealan za hladnije dane, a kako se zbog junetine mora dulje krčkati, tako možete biti sigurni da će imati bogati okus pravog, domaćeg variva. Radimo ga prema ovom receptu

2. Gulaš od svinjetine s krumpirom

Klasik u našim domaćinstvima, a svatko ga se sigurno sjeća još iz djetinjstva - i to sve generacije. Jednostavan, a izdašan obrok koji će vas dugo držati sitima. Evo recepta

3. Sekeli gulaš

Tradicionalni mađarski gulaš koji se odavno udomaćio kod nas, a prema priči, nastao je slučajno, kada je mađarski novinar i pisac Székely József kasno došao u restoran koji mu nije imao za ponuditi ništa osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa koji su mu, na njegov zahtjev, umiješali. Ovo zdravo jelo je kod nas omiljeno, a radimo ga prema ovom receptu

4. Vinski gulaš

Jedan od najpopularnijih gulaša kod nas, a ujedno i najbržih i jednostavnih za pripremiti. Baza mu je junetina, vino, rajčica i krumpir, a priprema se prema ovom receptu

5. Juneći gulaš

Klasičan juneći gulaš kojemu priprema traje 15 minuta, a sve ostalo je krčkanje u loncu. Kao i drugi gulaši, i ovaj nam je odličan izbor za vikend-ručkove za cijelu obitelj. Recept se nalazi ovdje

6. Slavonski gulaš

Pravila za slavonski gulaš su dobar komad mesa, povrće i začini. Priprema se od junetine i svinjetine i, naravno, uz puno paprike, ali i krumpira i šampinjona. Pripremite ga prema ovom receptu

7. Gulaš od krumpira

Već smo ga nekoliko puta spominjali, no to je samo zato što bez njega ovakve liste ne prolaze i uvijek je omiljen. Evo jednostavnog recepta

8. Pileći gulaš

Ovaj je gulaš pravi izbor za ručkove s djecom, jer će ga i ona voljeti. Kuha se kraće od onih sa svinjetinom i junetinom, a najbolji je kad se posluži uz pire krumpir. Recept se nalazi ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.