Sommelierka izdvojila najbolje nerazvikane vinske regije, jedna je u našem susjedstvu

Foto: Shutterstock

FRANCUSKA i Italija najveći su i najpoznatiji proizvođači vina na svijetu, no ako se pita sommeliere, postoji mnogo nerazvikanih, a odličnih vinskih destinacija. Sommelierka Sarah May Grunwald za Insider je izdvojila svoje omiljene podcijenjene vinske regije u Europi, a među njima se našla i Srbija. U nastavku donosimo njezin popis.

Gruzija

Gruzija proizvodi vino već više od osam tisuća godina, stoga je nezaobilazno odredište za svakog vinskog entuzijasta, smatra Grunwald. Kaže da je Kakheti gruzijski vinski epicentar te da tamo ima mnogo vinarija koje vrijedi istražiti. 

Srbija

"Srbija ima sličnu klimu kao poznate francuske vinske regije i pokazuje ogroman potencijal kao država koja proizvodi vino. Bila je ključni europski proizvođač vina u 19. stoljeću", piše Grunwald i dodaje da je kvalitetna vina kušala u vinarijama Matalj, Aleksandrović i Despotika.

Portugal

Dolina Douro u Portugalu jedno je od najcjenjenijih svjetskih vinogradarskih područja, smatra Grunwald, a ta je regija poznata po proizvodnji porta. "Popularnost doline Douro kao destinacije vinskog turizma porasla je posljednjih desetljeća. Kilometri terasastih vinograda u regiji nude prekrasne vidike i slikovite riječne panorame", piše Grunwald.

Španjolska

Priorat, smješten u sjeveroistočnoj Španjolskoj, nudi panoramski pogled na Pireneje, ima bogatu vinogradarsku povijest te je ovoj sommelierki jedno od najdražih mjesta. Njezine omiljene vinarije na ovom području su Clos Figueras i Vinyes Domenech.

Mađarska

Sljedeća vinska regija koju se ne smije zaobići je Tokaj u Mađarskoj. "Tokaj, mađarska vinska regija, sastoji se od oko 30 sela i gradova s vinarijama u kojima posjetitelji mogu kušati niz suhih i slatkih sorti. Hladni podrumi od vulkanskih stijena i povijesni ambijent regije izdvajaju je kao destinaciju koju morate posjetiti", piše Grunwald.

Italija

Na njezinom se popisu našla Italija, no ne Toskana, već nešto manje razvikana regija Lazio. Frascati, smješten u ovoj regiji, može se pohvaliti vrhunskim vinima i poznatom vinogradarskom poviješću koja datira iz 5. stoljeća prije Krista, a do njega se lako dođe brzim vlakom iz glavnog grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.