JEDAN od popularnijih, a starih kolača koji se tradicionalno peku za Božić u ovim krajevima je medena pita. Sastoji se od tankih kora, nalik onima za mađaricu i slične kolače, te jednostavne kuhane kreme koja se može aromatizirati limunom, rumom ili nekim drugim dodatkom po želji.
Recept naše čitateljice Antonije Jagodić je baš onakav kakav se može pronaći i u bilježnicama naših baka i mama - jednostavan, sa svima poznatim sastojcima i isproban tko zna koliko puta, tako da nema greške ako se odlučite peći ovogodišnju medenu pitu upravo po njemu.
Sastojci za kore:
500 g glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone
100 g maslaca
4 žlice šećera
4 žlice meda
1 jaje
1 žumanjak
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
Sastojci za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
300 ml mlijeka
50 g brašna
50 g gustina
100 g šećera
vanilin ili limun šećer
250 g maslaca
Priprema:
Napravite kremu tako da zagrijete vrhnje za šlag i u posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, brašno, gustin i šećer. Pomiješane sastojke dodajte u toplo vrhnje i kuhajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte maslac.
Sad možete na kore. Miksajte jaja, šećer, med, ulje i mlijeko. Dodajte maslac i ostale sastojke, brašno, sodu i cimet. Zamijesite tijesto i podijelite ga na 4 dijela i tanko razvaljajte na papiru za pečenje. Svaku koru pecite na 180 stupnjeva 5-8 minuta.
Složite kolač. Na prvu koru stavite kremu, poklopite drugom korom, premažite kremom, poklopite trećom korom, premažite kremom i poklopite četvrtom korom. Pospite šećerom u prahu.
Više o Antoniji saznajte ovdje, a na njezinom profilu na Index Receptima možete pronaći još brdo njenih odličnih i jednostavnih recepata.