AKO STE na tržnicama ili u dućanima vidjeli povrće nalik cvjetači, a malo i brokuli, neobičnih šiljastih vrhova, vjerojatno je riječ o šenonu. Šenon ili romanesco, kako mu je internacionalno ime (Amerikanci ga pak zovu Broccoflower), vrsta je povrća koja spada u obitelj kupusa, a često se naziva i romanesco brokula ili romanesco cvjetača.
Karakterističan je po svom neobičnom geometrijskom izgledu, najčešće je svjetlozelene boje, no ona varira od svjetlozelene do svjetložute, ovisno o zrelosti, i sastoji se od puno malih piramidalnih izbojaka koji su složeni u spiralnom obliku. Okus šenona kombinira karakteristike brokule i cvjetače.
Porijeklo šenona može se pratiti do 16. stoljeća u Italiji, točnije u regiji Lazio. Smatra se da su lokalni poljoprivrednici križali povrća i uzgajali različite varijante cvjetače i brokule kako bi dobili karakterističan izgled i okus. Šenon je hibrid između cvjetače i brokule, iako se često smatra varijantom cvjetače.
>> Sezona je cvjetače, imamo par ideja kako napraviti savršena jela od ovog povrća
@wyseguide Do you ever see Romanesco in the grocery story and not know how to prepare it? Here’s my favorite way to enjoy this vegetable: Once cut into florets, drizzle with oil (I use avocado oil), and sprinkle with salt and pepper. Bake at 425°F for 20 to 25 minutes (or 400°F if using convection setting).
♬ Good Vibes (Instrumental) - Ellen Once Again
Kako ga pripremiti?
Može se pripremati na sličan način kao i brokula ili cvjetača. Možete ga kuhati, pirjati, peći u pećnici. Najjednostavniji način pripreme šenona je kuhanje ili parenje izbojaka (cvjetova) te posluživanje kao prilog uz meso. Slično pripremi pirea od krumpira ili cvjetače, šenon također možete skuhati, zgnječiti i dodati maslac, mlijeko ili vrhnje te začine kako biste napravili kremasti pire.
Pečeni šenon također je vrlo ukusan. Izbojke možete preliti maslinovim uljem, začiniti te ih peći u pećnici dok ne postanu zlatni i meki iznutra. Može se koristiti i kao glavni sastojak u pripremi kremaste juhe. Skuhajte ga zajedno s drugim povrćem i začinima, a zatim sve izblendajte u glatku juhu.
>> Ovo nije pire od krumpira i postao nam je omiljeni prilog, evo recepta
>> Kad nađete cvjetaču (ili šenon), zgrabite dvije glavice i pripremite je na ovaj način