Što je to bamija? Vodič za kupnju i kuhanje bamije

Foto: Shutterstock

BAMIJA ili okra je grmolika biljka cvjetnica, čije se mahune mogu kuhati, kiseliti, jesti sirove ili koristiti u salatama. Bamija se najčešće koristi u juhama i varivima, a mahune sadrže sluz koja se zagrijavanjem ponaša kao prirodni zgušnjivač. Na našim prostorima berba počinje početkom lipnja i traje do početka listopada, ali zna potrajati i do prvog mraza.

Svjetlozelene mahune se kuhaju cijele ili narezane, a priprema im je prilično jednostavna i mogu se spremati na bezbroj načina. Okus joj je blag i jedinstven, ali ga se ponekad uspoređuje s okusom patlidžana ili mahuna. Sluz koju ispušta je poželjna prilikom pripreme juha, variva i gulaša, ali brzom pripremom na jakoj vatri količina sluzi može se smanjiti. Polaganim kuhanjem postaje mekana, a kada se prži i peče na naglo, bude hrskava.

Kupnja i priprema

Prilikom kupnje trebalo bi birati što kraće mahune, a u slučaju da je pronađete svježu, prvo nožem odstranite vrh i dio s peteljkom. Prije korištenja i rezanja treba je oprati, a nakon svakog pranja i posušiti. Može se rezati na kolutiće, uzdužno ili ukoso, a može se ostaviti i cijela.

Ako želite smanjiti količinu sluzi koju ispušta, neki kuhari predlažu da se prije kuhanja nakratko potopi u ocat i nakon toga temeljito osuši laganim tapkanjem krpom ili papirnatim ručnikom. Kuhanje na vrlo visokoj temperaturi znatno će smanjiti količinu sluzi, a bamiju pripremljenu na ovaj način možete dalje koristiti u raznim receptima.

Sušena bamija obično se prodaje nanizana u lanac i takva se prvo mora namočiti, a spremna je za upotrebu kad joj se poveća volumen.

Kuhanje s bamijom

Bamija se dobro slaže s raznim vrstama mesa, ali se često priprema i jede sama. Na jugu Amerike smatra se dijelom tradicionalne kuhinje i neizostavan je dio gumba, čiji naziv zapravo potječe od kreolske riječi za bamiju.

Bamija je i naziv za bliskoistočni gulaš pripremljen od janjetine, bamije i rajčice, a u Bosni i Hercegovini je neizostavan dio tradicionalne begove čorbe, koja se priprema od pilećeg mesa, povrća i, naravno, bamije.

Begova čorba

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.